Ugrás a kommentre

6x10 - The Lost One


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

10. rész - The Lost One / Az elveszett

 

epguide610.jpg

 

Írta: Christian Taylor

Rendezte: Brian Kalin O'Connell

 

Helyszín: Coruscant, Obah Diah, Serenno

 

Szereplők:

Obi-Wan Kenobi - James Arnold Taylor

Anakin Skywalker - Matt Lanter

Dooku gróf (Darth Tyranus) - Corey Burton

Palpatine kancellár (Darth Sidious) - Tim Curry

Lom Pyke - Matt Lanter

Yoda - Tom Kane

Mace Windu - Terrence Carson

Plo Koon - James Arnold Taylor

Finis Valorum - Ian Ruskin

Silman - Brian George

Jocasta Nu - Flo DiRe

Wolffe parancsnok - Dee Bradley Baker

Comet - Dee Bradley Baker

Ki-Adi-Mundi - Brian George

Kit Fisto - Phil LaMarr

Eeth Koth - Chris Edgerly

Shaak Ti - Tasia Valenza

Saesee Tiin - Dee Bradley Baker

Sifo-Dyas - Paul Nakauchi

Coleman Kcaj - ???

Oppo Rancisis - ???

 

Történet

Egy rég elfeledett hajó segélyjelzését veszik a Jedi templomban. Plo Koon mester kapja a feladatot, hogy kutassa fel a jel forrását. Az Obah Diah egyik holdján rá is találnak az elveszett hajóra, amely olyan információkat hordoz, ami alapjaiban változtatja meg a Jedi tanács Klónháborúról kialakult képét.

 

Előzetes

 

Érdekességek

- A nyitó képsorokban látható homokviharos jelenet tisztelgés Steven Spielberg filmje, a Harmadik típusú találkozások (Close Encounters of the Third Kind) előtt. Továbbá a hullócsillag díszítette holdas égbolt is Spielberg úttörő stílusának állít emléket.

- Sifo Dyas fájljában, ami a 127456 -os számot viseli, az alábbiakat olvashatjuk: "Sifo Dyas jedi mester életét vesztette miközben a békés rendezés érdekében közvetített a szemben álló Felucia törzsek között. A 77519 -es Jedi T6 -os sikló fedélzetén tartózkodott amikor az lezuhant. A halálával kapcsolatos legtöbb információ a Kancellária által titkosítva lett. Úgy tartják, hogy a teste visszakerült a Felucia törzseihez, akik elhamvasztották. Ebből kifolyólag kevés bizonyíték állt rendelkezésre amely megerősítené az eltűnés helyét. További nyomozás az ügyben egy későbbi időpontban lehetséges."

- Az epizód egyik emlékezetes pillanata amikor a Jedik rájönnek Dooku sith nevére. A Tyranus nevet először Jango Fett említi az Attack of the Clones -ban, mint akitől a megbízást kapta.

- Az epizódból kitűnik, hogy a Jedik nem hagyták figyelmen kívül a klónsereg eredetét. Azonban az igazság tudatában se voltak képesek leleplezni vagy megfékezni az őket fenyegető veszélyt.

- Az epizód készítésének korai szakaszában feltűnt volna a Feluciai nyomozás alkalmával néhány bennszülött. A törzsek inkább hasonlítottak a Star Wars: The Force Unleashed -ben látott vadakra, sem mint a sorozatban korábban szereplő telepesekre.

 

Concept Art galéria

 

01.jpg

Valorum concept rajza

 

02.jpg

Rig Nema fénykardja

 

03.jpg

Obah Diah holdjának sivatagos felszíne

 

04.jpg

Obah Diah felszíni formái

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 1 hónappal később...

Hát erre aztán semmiféle formában nem számítottam. Ez a meglepetések epizódja volt. Eszembe sem jutott, hogy valaha is foglalkoznak majd még Sifo-Dyas-zal, erre tessék! Tizenkét évnyi találgatásnak lett vége. Az évadértékelésnél akartam leírni, de itt buggyan ki belőlem: a Clovis-szál kész volt az előző évadban, ezt tudjuk. A Bardotta-szál olyan történet lehetett, ami tényleg csak így kimaradt. De hogy a 66-os parancs és ez a szál nem "bocs, ezek még véletlen ott voltak a dobozban" epizódokból áll, az fix. Valahogy nem tudom elhinni, hogy merő véletlenségből pont a már törölt évadra maradtak meg a legfontosabb sztoriszálak, amik tíz meg harminc éves kérdésekre adnak választ. Nem kérem, ez kamu. A fele igen, a bankár klános, meg a Jar Jaros, az igen. De a többi nem, azt megcsinálták, azt engedték megcsinálni. Nem megmaradtak, rendesen megalkották. Nem veszem be, hogy a doboz aljáról kaparták ezeket ki. Azért kapjuk ezeket meg, mert ezeket MEG KELLETT KAPNUNK. Mert valaki odament a Disney-hez és azt mondta: ezeket akkor is átadjuk a rajongóknak, ha Mickey egér és Donald kacsa lezúz minket. Ezekért az epizódokért - nem dobozból kikaparásáért, nem befejezéséért, a törlés utáni elkészítéséért - valaki a vérét adta miattunk. Ebben biztos vagyok, ez itt nem véletlen. És akárki is volt rejtélyes jótevőnk, Dave Filoni, George Lucas, sok boldogságot neki, mert ezernyi Star Wars fannak okozott örömöt.

 

De icipici kitérőnk után nézzük ezt az epizódot, ami végül is csak betömi a maradék lyukat a klónok körül. Syfo-Dias. Piszliscsáré dolog, semmi komoly. Csak éppen kiderült a Jedik előtt, hogy Dooku Darth Tyranus, aki megszerezte a klónok mintaegyedét. A Jedik már TUDJÁK, hogy a Sith-eknek köszönhetik a klónokat. Az ellenség rendelte meg az ő hadseregüket. TUDJÁK! Csak sajnos későn, innét már semmit sem tehetnek. Már csak egy út van hátra, a csapdába sétálás. Mint Leto Atreides, aki úgy vélte, hogy egy csapdát úgy a legegyszerűbb kikerülni, ha tudjuk, hol van. Hát, neki sem jött be. De ez akkor is megváltoztatja az ep3 Jedik megítélését, hiszen így már kevésbé tűnnek totál vakegérnek, akik tapogatózva mennek a hóhér bárdja felé. Inkább olyan sajnálni való banda, akik túl későn döbbentek rá az igazságra.

Ráadásul remekül megmagyarázták azt is, hogy miért nem jutottak eddig egyről a kettőre. A tény, hogy Sifo-Dyas anyagát ennyire eltüntette a kancellária, a Jediknek fal volt. És mily érdekes, ezek szerint a Valorum-kormánynak is volt némi bizalmi problémája a Jedik felé, ha a Tanácsot sem avatták be. Igaz, a Valorum-kormány magában a Köztársaságban sem nagyon bízott, azért is indított két Jedit titokban útnak a Naboo krízis idején. Apropó, tök jó volt látni Valorumot. Ugyan az ep1-ben sem zavart sok vizet, és igazán itt sem, de jó látni, hogy ilyen téren is vannak azért átívelő kapcsolatok (mellesleg megint ment a levesbe egy EU-sztori, mert Valorumot Palpatine kinyíratta még a háború elején). És persze Dyas holteste se került elő, a kacatjai is messze voltak Coruscanttól. Nehéz olyat megtalálni, akiről nem tudjuk, hol van, és akinek akkori küldetését mások titkosították. Nem véletlen eshetett Sidious és Dooku választása éppen őrá.

És a másik megdöbbentő információ: Sifo-Dyas tényleg támogatta egy köztársasági hadsereg felállítását, és emiatt kitették a szűrét a Jedi Tanácsból még az ep1 előtt. Így már tényleg lehetséges, hogy Tyranus befolyására ő rendelte be a klónokat, aztán szépen kinyírta.

Szóvak most már ezt is tudjuk. De tudjuk azt is, hogy Sidioust nem jó bosszantani. Kételkedik még valaki a hatalmában? Épp csak fényévekről ropogtatta meg kicsit Dooku nyakát. Szerintem ez nem éppen visszafogott hatalom.

 

Az epizódnak talán csak egyetlen negatívuma van: Obi-Wan és Anakin együtt támadták meg Dookut, és a Sith futamodott meg. Ezután picit h*lyén jön ki az ep3-ban a beszélgetésük Dooku előtt. Sokkal jobb lett volna, ha a Crisis on Naboo után már nem találkoznak, vagy ha itt elszeparálva harcolnak és Dooku megint legyőzi Anakint. De ennyi még nekem belefér.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 héttel később...

Nagyon jó és igazi hiánypótló epizód volt.

Dzséjt nagyjából leírt mindent, de én is kiadom magamból amit gondolok.

Korábban, már eszembe jutott, hogy a Jedik megtudhatják/megtudhatnák-e, hogy Dooku=Tyranus?

Mindig azt gondoltam ,hogy nem, ezt biztos nem tudhatják hisz akkor egy percig sem harcolnának többet a klónok élén.

Erre mi volt itt?! Úgy megírták a sztorit, hogy nem hogy éppcsak lenyelhető, de baromi durva adalékkal szolgál az egész klónháborúhoz és az utána következőkhöz.

Nekem is le kell írnom: "TUDJÁK!"!! Ez kész, ez brutál. És semmit sem tehetnek, mert maguk alá tennének. Óriási.

Pedig már azt is tudják, hogy babrálva lett a klónokkal és mi az "egyetlen út": "-hinni bennük.."

Nagyon ügyesen lovagolták meg ezt a ködös story-t az alkotók. Úgy aláaknázták a Jedik sorsát, hogy ennél jobb alapot els em tudok képzelni a 3. résznek.

Így ott kulminál majd minden, egész másképp fogjuk nézni azt legközelebb..Egyből tudjuk majd, hogy ez azért, az meg azért. Óriási! :clap:

És jól gyanítod Dzséjt, én sem veszem be, hogy nem egy koncepció része ez az évad. Ezek a Storyk úgy kellettek, mint egy falat kenyér.

És most figyeljetek mert ilyet még nem írtam:

Részemről először tartom indokoltnak, hogy Dookuval küzdöttek kicsit kedvenc Jedi-jeink.

Majd' mind kimaradhatott volna, de most kellett. Dooku által visszautalva a Geonosis-i beszélgetésre Obi-wannal..háát..

az ilyenek miatt kénytelen vagyok a star wars teljes értékű részeként tekineteni a sorozatra.

Egy ilyen történet és már abszolut nem nagy dobás egy Maulos hókuszpókusz. Kit érdkekel?

Maul kis túlzással jó kis idöltés volt, de ez a filmekre hat, ennek van szerepe a NAGY történetben.

Köszönjük a 6. évadot és még nincs is vége!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Még most is csak pislogok kérem szépen! Ennél érdekesebb részt még nem láttam ebben a sorozatban! Mintha közvetlen az EPII utózmányát nézném. Ahogy szép sorjában jöttek a válaszok, de nem tolakodóan hanem szépen beleszőve a TCW szövetébe (a Spyk -ok ugye). Egyszerűen zseniális volt! Én is azt mondom, hogy ez a sorozat olyan teljes értékű része az SW -nek mint a filmek. Ez nem EU. Na megyek megnézem még egyszer aztán írok róla bővebben. :) Csak a megdöbbenésemnek azonnal hangot kellett adjak. :o

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Már a kezdő idézet is nagyon találó, de ami utána jön, az végre megmutatja, hogy a Jedik azért annyira mégsem impotensek. Elég egy apró nyom és hamar felgöngyölítik Sifo Dyas eltűnésének körülményeit. Apropó milyen jelet foghattak? Egy tíz éve lezuhant hajó miként kezd el hirtelen kódit sugározni? Ez kicsit hihetetlen. Az viszont világos már az elején, hogy a Jedik nyomoztak az ügyben csak megakadtak egy olyan ponton, ami után már nem volt hova tovább lépni. Ráadásul ez az elakadás most nem is Palpatine műve volt, hanem Valorum nomenklatúrájáé. Sejthettük, hogy az öreg szeret titokban dolgozni, elég, ha csak Qui-Gon és Obi-Wan küldetésére gondolok. A sors kegyetlen fintora, hogy egy másik főkancellár volt az, aki megfosztotta a Jediket attól a felfedezéstől, ami végül gyökeresen változtatta meg az egész galaxis történelmét.

 

No de ne szaladjunk ennyire előre. Maga az epizód vizuálisan is nagyon erős és ezt rögtön az első képsorokból leszűrhetjük. Plo Koon és osztaga bóklászik egy olyan homokviharban, amihez képest pl. egy Tatooin –i vihar csak pár homokszem tétova kószálásának tűnik. Erős sötét oldali utalás az egész koncepció és ugye tudjuk, hogy nem hiába. Ez hangulatilag kellően megalapozza az epizódot. A Tanács ülése nagyszerű! Felidézik a múltat, amiből végre megtudhatjuk, hogy Sifo Dyas ki is volt valójában és milyen szerepet töltött be a Jedik köreiben. Ráadásul mostantól arcot is társíthatunk hozzá. Megtudjuk, hogy radikális nézeteket vallott, amiért kitették a Tanácsból. Kicsit Qui-Gon –ra emlékeztet, akit viszont ezért már be se vettek maguk közé. Talán így már érthető kicsit, hogy miért ódzkodtak ettől a reformszellemtől. Jocasta Nu beszámolója szintén érdekes volt, amiből azt is megtudhattuk, hogy a Felucia –n élnek őslakosok is és nem azok, akiket a Bounty Hunters –ben láttunk. Szóval a sztori jó volt, csak néhol sántított. Pl. ott, hogy miként került Sifo-Dyas hajója egy Felucia –tól távoli holdra, amikor a jelentések szerint a Jedi a Felucián halt meg. Ráadásul Obi-ék nyomozás kideríti, hogy volt velük egy másik Jedi is. Sok kérdőjel merült fel bennem ekkor, de sok idő nem volt elmélkedni rajta mert jött a zseniális Palpatine/Yoda jelenet. Nem véletlen, hogy ezúttal senki más nem volt bent az irodában csak ők ketten. A jelenet rendezése már-már a filmes szintet súrolta. Palpatine magasabban, jóval Yoda felett látható, ezzel is sugallva, hogy ki irányítja valójában a dolgokat. Ahogy Palpatine hosszú árnyéka Yodára vetül az mesteri volt. Sötétbe burkolja az agg mestert. Képletesen is azt látjuk, ami a valóságban történik: a sötét oldal ködbe burkolja a Jediket, a sötétség rájuk telepszik. Gyönyörű képi utalás és metafóra. A jelenet csúcspontja az volt, amikor Palpatine eljátszotta, hogy még Sifo Dyas nevére se emlékszik. :lol: Zseniális színész ez a féreg! Eztán jött a Valorum jelenet, ami megint egy wtf volt. Sose gondoltam volna, hogy előkapják ebben a sorozatban az ex-kancellárt. De milyen jól működött! Csak lestem mennyire nagy szerepe van abban, hogy a Jedik holt vágányra jutottak anno ezzel az üggyel.

Aztán egy újabb meglepetés, Sidious fojtogatni kezdi Dooku –t. Na mondom itt mindjárt lesz hadd el hadd. Ez a részlet is jól mutatja, mennyire közel vagyunk az EPIII –hoz. Nem csodálom, hogy Sidious kezdi unni Dooku fiaskóit. Most ezzel a Sifo Dyas dologgal nagy lehetőséget adott a Jedik kezébe. Megérdemelte, hogy kapjon egy kis b*szogatást.

 

Ezután jönnek képbe a Pyke –ok ami azért nagyszerű húzás, mert az egész rejtély kulcsát egy színtiszta TCW faj kezébe adják. Ez nagyon tetszett. :) Minden kiderül. Dyas –ék itt voltak először, itt lőtték le a hajójukat, Dooku volt a másik jedi Felucián aki kiadta magát. Érdekesen rendezhette azt a történetet. Vajon a halott Dyas –al miként állított be az őslakosokhoz? Ez kicsit homályos. Viszont a Pyke –ok itt tiszteletreméltóan viselkedtek. Nekimentek Tyranus- nak ráadásul le is buktatták a Jedik előtt. Nem tudom ezért mit fog kapni Sidious –tól, de biztos nem fogja kitenni az ablakba. A párbaj jó volt, pár érdekes újdonságot megint raktak bele. Annyit még megjegyeznék, hogy sajnáltam Lom halálát még akkor is, ha lepaktált Maul –al és lényegében egy alvilági figura volt.

 

Az epizódra a koronát az utolsó jelenet rakta fel, amiben a Jedi tanács realizálja a dolgokat. Döbbenetes jelenet! Alig akartam elhinni amit láttam. A Jedik mindent tudnak a klónseregről egy dolgot kivéve. A 66 –ost. :( Yoda ugyanazt mondja, amit sejtettünk. A klónokkal addig nem volt baj, de igyekezzenek minél előbb befejezni a háborút és legyenek résen. Kényszerpályán vannak, nem tudnak már kiszállni ebből a mókuskerékből. Itt utalnék vissza az elején írtakra, miszerint ha Valorum anno nem titkosítja a Pyke-küldetést akkor talán el se kezdődik a Klónháború. Vagy legalábbis merőben más mederben zajlik. A sitheknek valamiért kulcsmomentum a sereg és ezt a Jedik is tudják. Azt viszont nem, hogy nincs esélyük a 66-os parancs ellen. :( Még talán annyi lenne a kérdés, hogy vajon a többi jedinek elmondták azt, amit megtudtak? Vagy maradt az egész a Tanács berkein belül? Ez utóbbi esetben azért a kollektív bűnösség felelőssége se kizárható.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

...miként került Sifo-Dyas hajója egy Felucia –tól távoli holdra, amikor a jelentések szerint a Jedi a Felucián halt meg. Ráadásul Obi-ék nyomozás kideríti, hogy volt velük egy másik Jedi is.... ....Vajon a halott Dyas –al miként állított be az őslakosokhoz? Ez kicsit homályos. ...

 

... Még talán annyi lenne a kérdés, hogy vajon a többi jedinek elmondták azt, amit megtudtak? Vagy maradt az egész a Tanács berkein belül? Ez utóbbi esetben azért a kollektív bűnösség felelőssége se kizárható.

1: Szerintem sehogy sem állított be egy halottal az őslakosokhoz. azokat bárhogy átejthette. Van egy mondata Dyas kísérőjének, miszerint "valaki aki Syfo Dyas-szá akart válni.." Szerintem ez Dooku és bizonyos esetekben ő Dyas-ként mutatkozott be.

pl.: Felucián. És ott megrendezhette a halálát, holott valójában egész más történt. A hajót meg "ledobták" egy holdon remélve, hogy az attasé meghal(itt hibázott Dooku), a valódi Dyas-szal meg ki tudja mit műveltek.?

Egyelőre így magyarázom. A kérdés valóban az, hogy hogyhogy jelet sugárzott a roncs, ami olyan gyenge volt, hogy már a pár méteres körzetében is bajlódtak a bemérésével, és ennek ellenére Coruscanton fogták..

 

2: szerintem ennek a nyomozásnak az eredménye a Tanács titka maradt. Ahogy a köztársaság polgáraira úgy a Jedi-rend körére is igaz a tömeghisztéria esélye.

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A kérdés valóban az, hogy hogyhogy jelet sugárzott a roncs, ami olyan gyenge volt, hogy már a pár méteres körzetében is bajlódtak a bemérésével, és ennek ellenére Coruscanton fogták..

A jelet jócskán legyengíthette az a vihar, meg az is kérdéses, mennyire pontos a meghatározás. Már akkor megnehezíti a dolgukat, ha mondjuk csak egy négyzetkilométeres területre tudták lekorlátozni a forrást. Pechesek voltak abból a szempontból, hogy pont egy ilyen homokvihar közepén kellett kutatniuk.

Az sem teljesen kizárt, hogy tényleg azért fogták csak 12-13 év után a jelet a Jedi Templomban, mert az olyan gyenge volt, hogy ennyi időbe tellett megtennie az utat. Na meg ott az ep2 esete, amikor Obi-Wan nem érte el a Geonosisról a Coruscantot a távolság, ezért a Naboora/Tatooine-ra kellett csörögnie. Valószínűleg a hajók élőkapcsolatot teremtő kütyüi azért korlátozottak valamilyen szinten (nyilván minél nagyobb egy hajó, annál nagyobb antennát kaphat és annál messzebbre telefonálhat a legénység), sőt, még a felvételek továbbítása is távolsághoz lehet kötve. Például Obi-Wan lehet, hogy képes lett volna Coruscantra felvételt küldeni, de az napok, hetek vagy hónapok alatt ért volna oda. Ebből szerintem már feltételezhetjük, hogy egy lezuhant komp vészjeladója legyengülhetett annyira, hogy a vészjel csak évtizedes út alatt jutott el Coruscantra a Peremvidékről.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Érdekes teória ez a jelgyengülés... :hmm: Legyen! :D Jobbat nem tudok én se.

 

Csoli. Szerintem meg odavitte Dyas -t és a végén azt égették el az őslakosok. Ezzel megoldotta volna a test eltüntetését is. Kár, hogy annyira primitívek az őslakosok, hogy nem lehet velük rendesen kommunikálni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az epizódnak talán csak egyetlen negatívuma van: Obi-Wan és Anakin együtt támadták meg Dookut, és a Sith futamodott meg. Ezután picit h*lyén jön ki az ep3-ban a beszélgetésük Dooku előtt. Sokkal jobb lett volna, ha a Crisis on Naboo után már nem találkoznak, vagy ha itt elszeparálva harcolnak és Dooku megint legyőzi Anakint. De ennyi még nekem belefér.

Dooku elvégezte a dolgát és lelépett. Az EPIII -ig meg még vívhattak. :D Egyébként nem feltétlen kell szó szerint venni egy sith nagyzolását. :)

 

"TUDJÁK!"!! Ez kész, ez brutál. És semmit sem tehetnek, mert maguk alá tennének. Óriási.

Pedig már azt is tudják, hogy babrálva lett a klónokkal és mi az "egyetlen út": "-hinni bennük.."

És még tragikusabb így, hogy szinte mindent tudnak de mégse sikerül elkerülni a sorsukat. Kár, hogy nem láthatjuk már meg, amikor megneszelik, hogy esetleg Palpatine lehet a sith. :roll: Megért volna egy négyrészes sztorit. Egyébként ha belegondolok, hogy milyen volt az EPIII a TCW előtt és milyen most.... :o

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Dooku elvégezte a dolgát és lelépett. Az EPIII -ig meg még vívhattak. :D Egyébként nem feltétlen kell szó szerint venni egy sith nagyzolását. :)

Igen, de Anakin akkor még nem Sith, ő kezdi a nagyzolást. :) Viszont nekem nem is ezzel van bajom, hanem Obi-Wan "ezúttal együtt támadjuk meg" kijelentésével. Anno ez egyértelműen az ep2 miatt került be, és nagyjából sikerült is tartaniuk magukat a TCW-ben ahhoz, hogy együtt sose harcoljon Anakin és Obi-Wan Dooku ellen. A Crisis on Naboo párbaja meg kifejezetten jól jött ki, Obi-Wan későn érkezett, Anakin alulmaradt.

Itt viszont együtt harcoltak Tyranus ellen, és ő maradt alul. Nem jön ki jól ezután az ep3-ban az a párbeszéd. Bár tény, harcolhattak még, de azt mi már nem látjuk, és ez a nem mindegy. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Igen, de Anakin akkor még nem Sith, ő kezdi a nagyzolást. :) Viszont nekem nem is ezzel van bajom, hanem Obi-Wan "ezúttal együtt támadjuk meg" kijelentésével. Anno ez egyértelműen az ep2 miatt került be, és nagyjából sikerült is tartaniuk magukat a TCW-ben ahhoz, hogy együtt sose harcoljon Anakin és Obi-Wan Dooku ellen. A Crisis on Naboo párbaja meg kifejezetten jól jött ki, Obi-Wan későn érkezett, Anakin alulmaradt.

Itt viszont együtt harcoltak Tyranus ellen, és ő maradt alul. Nem jön ki jól ezután az ep3-ban az a párbeszéd. Bár tény, harcolhattak még, de azt mi már nem látjuk, és ez a nem mindegy. :)

 

Kár, hogy emlékeztettél erre. Én meg pont dícsértem ezt a párbajt miközben az egész sorozat alatt köpködtem az összes Anakin vs. Dooku-ra és Obi-wan vs. Grievous-re.

Hát igen..Eleinte hajlandóak voltak más jedikre bízni a kalandozást, aztán szinte mindent a fő duó csinált, így ebben a részben is nekik kellett Dooku-nak feszülniük.

Akkor most már aszondom, hogy: sajnos..

Vígasztalódjunk a remek történettel és a titkok lelepleződésével.

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ó, ó. És a klónok történetét újra tisztázták valamennyire Filoniék. Egyedül azt sajnálom, hogy egy rész volt az egész. Simán lehetett volna több is, hisz tényleg annyi kérdés van még megválaszolatlanul...

Milyen kérdésre gondolsz konkrétan?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Igen, de Anakin akkor még nem Sith, ő kezdi a nagyzolást. :) Viszont nekem nem is ezzel van bajom, hanem Obi-Wan "ezúttal együtt támadjuk meg" kijelentésével. Anno ez egyértelműen az ep2 miatt került be, és nagyjából sikerült is tartaniuk magukat a TCW-ben ahhoz, hogy együtt sose harcoljon Anakin és Obi-Wan Dooku ellen. A Crisis on Naboo párbaja meg kifejezetten jól jött ki, Obi-Wan későn érkezett, Anakin alulmaradt.

Itt viszont együtt harcoltak Tyranus ellen, és ő maradt alul. Nem jön ki jól ezután az ep3-ban az a párbeszéd. Bár tény, harcolhattak még, de azt mi már nem látjuk, és ez a nem mindegy. :)

Dooku maradt alul? Én nem ezt a részt láttam. :) A gróf el akart húzni a francba onnan. Annyira kellett neki harc a jedikkel, mint púp a háta közepére. Ha emlékezetem nem csal a párbaj vége az lett, hogy Dooku peckesen áll a siklójának az ajtajában, Anakin meg lóg a semmibe egy zuhanó, félig szétrobbant űrhajó peremén. Micsoda győzelem... A TCW -ben Dooku úgy sz*rta telibe a nagy párost ahogy nem akarta. Egy momentum volt ami kicsit is necces volt (de csak egy hangyaf*sznyit): amikor Anakin a Naboo -n dühből a földre kényszerítette. Ezt leszámítva a jó gróf általában egy kézzel harcol ellenük.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Bocs, ezt hülyén fogalmaztam meg, iszonyú hülyén. :facepalm: Arra gondoltam, hogy Dooku most nem aratott olyan (megalázó?) győzelmet, ami indokolná Anakin nagyzolását ezután. Az ep2-ben vagy a Crisis on Nabooban sokkal fölényesebb győzelemmel hagyta el a párbaj színhelyét. Itt meg sem szorongatta a párost.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem Dookunak az lett volna itt a győzelem, ha minden őt és "Tyranus nagyurat" összekötő szálat elvarrt volna, de le kellett lépnie még mielőtt ezt megtehette volna. Itt a gróf vereséget szenvedett, mert nem érte el amit akart, Anakinékkal szemben, ugyanis ők még többet meg is tudtak, mint amire valaha is számítottak

Szerkesztve: - Nabopolasszar
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Igen, ha így nézzük nagy bukta van. Nagyon érdekelne ennek a szálnak a folytatása. Bár az EPIII -ban megkapjuk. Érthető miért áldozza be Dooku -t. Sokat hibázik.

És mert öreg. És mert a midi-choliranok nem őt nemzették. :)

 

Amúgy nagyobb bukta is lehetett volna ez, ha a Jedik kicsit használják a fejüket. Vagyis, ami benne van. A hadsereget, amit vezetnek, a Sith-ek kreálták. Ne adj isten, még az is lehet, hogy valahogy tudnak nekik parancsolni, nem? És mintha épp a "minap" történt volna olyasmi, hogy egy klón kiszámíthatatlanná vált, és Jedire támadt. Meg amúgy genetikailag módosítottak is, és van bennük egy chip, ami miatt BÁRMILYEN parancsot végrehajtanak. Hát nem tudom, nem nagy kunszt összerakni a képet.

 

Egyébként Palpatine konkrétan ekkortól lehet igazán gyanús. A Sith-ek állnak mindkét hadsereg mögött. Azaz: nekik mindegy, hogy ki nyer. Tehát azok gyanúsak, akik a háborúból (ilyen-olyan módon) jelentős nyereségre tettek szert. Tehát vagy a nagy gyárak, bankok (ők épp most kilőve), stb. vezetői jöhetnek szóba, mint a Sith-ek közvetlen klientúrája, vagy a Főkancellár, aki korlátlan hatalmat kapott...

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Amúgy nagyobb bukta is lehetett volna ez, ha a Jedik kicsit használják a fejüket. Vagyis, ami benne van. A hadsereget, amit vezetnek, a Sith-ek kreálták. Ne adj isten, még az is lehet, hogy valahogy tudnak nekik parancsolni, nem? És mintha épp a "minap" történt volna olyasmi, hogy egy klón kiszámíthatatlanná vált, és Jedire támadt. Meg amúgy genetikailag módosítottak is, és van bennük egy chip, ami miatt BÁRMILYEN parancsot végrehajtanak. Hát nem tudom, nem nagy kunszt összerakni a képet.

 

Egyébként Palpatine konkrétan ekkortól lehet igazán gyanús. A Sith-ek állnak mindkét hadsereg mögött. Azaz: nekik mindegy, hogy ki nyer. Tehát azok gyanúsak, akik a háborúból (ilyen-olyan módon) jelentős nyereségre tettek szert. Tehát vagy a nagy gyárak, bankok (ők épp most kilőve), stb. vezetői jöhetnek szóba, mint a Sith-ek közvetlen klientúrája, vagy a Főkancellár, aki korlátlan hatalmat kapott...

Az a baj, hogy most már hiába minden, a háborúból nem hátrálhatnak ki, át meg nem adhatják a klónokat, mert akkor teljesen kikerülnek az ellenőrzésük alól, ami rosszabb, hiszen akkor akár a tudtukon kívül is szembefordulhatnak velük. Mondjuk így sem értek sokat, de kalkulálhattak ezzel. Ráadásul, az élet már nyújtott annyi bizonyítékot, hogy a klónokba ne kételkedjenek nagy mértékben. Ahogy Yoda is mondta, már több ízben mentették meg az életüket, eddig feltétlen hűséggel voltak feléjük. Slick, Cut és a Krell ügy pedig bizonyítja, hogy azért nem feltétlen engedelmesek, még a chip dacára sem, amiről ők úgy tudják, hogy befolyásolja az emócióikat. Sajnos pozitív tapasztalataik és a kaminoiaktól/Sith-ektől kapott dezinformációk megtévesztik őket. Plusz, esélyük sincs kihátrálni a dologból. A első geonosisi csatánál sem volt, most meg aztán pláne nincsen.

 

Szerintem Palpatine már rég gyanús nekik valamilyen szinten. Ha nem is gondolják még, hogy ő a Sith, valószínűleg már jó ideje gyanakodnak arra, hogy valamilyen módon kapcsolatban állhat. Korlátlan jogai vannak, ráadásul egyre több; a mandátuma már rég meghaladta a törvényes időt; ezek gyanúsak, pláne azután, amit Dooku is mondott - még ha azt nem is hiszik el, a kétkedés magva el lett ültetve, ahogy az ep2 végén kiderült. De szerintem az, hogy Palpatine maga a Sith, csak akkor hitték el, amikor az irodában fénykardot rántott. Volt egy ilyen sejtésük, de ez olyan milliárd az egyhez esély lehetett a szemükben, részben valószínűleg arroganciájuk miatt. Ezt számomra jól jelképezi az, amikor Windu még akkor sem hiszi el ezt Anakinnak, amikor a fiú közli vele a tényt. Pökhendiségből sem foglalkoztak ezzel a lehetőséggel. Még hogy a Sith Nagyúr tizenhárom éven át az orruk előtt lett volna, ez nem fér össze a Jedik egójával.

 

Amúgy azt figyeltétek, hogy amikor Yoda elhatározza, hogy a dolgot titokban kell tartani még a kancellár előtt is, Anakin milyen pofát vág? Láthatóan rosszallja a dolgot. Szépen épül fel az, ahogy Anakin bizalma a Jedi Tanácsban megrendül, amit majd Palpatine szépen kihasznál az ep3-ban.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Amúgy azt figyeltétek, hogy amikor Yoda elhatározza, hogy a dolgot titokban kell tartani még a kancellár előtt is, Anakin milyen pofát vág? Láthatóan rosszallja a dolgot. Szépen épül fel az, ahogy Anakin bizalma a Jedi Tanácsban megrendül, amit majd Palpatine szépen kihasznál az ep3-ban.

Egyre több ilyen jel van. Itt engem kicsit meglepett Windu, mert felmerül benne, hogy talán nem az a helyes út amit Yoda mond. Bár kíváncsi lettem volna ő miként képzelte volna el a folytatást? A Jedik már az EPII óta eltitkolnak dolgokat a szenátus elől, szóval nem most kezdték a maszatolást.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Dzséjt, ez így okés is, csak a 66-os parancs 2 dolog miatt működött olyan nagyon jól:

 

1) A katonai túlerő a Jedikkel szemben

2) A meglepetés

 

Na most a másodikat kilőhették volna a Jedik, ha kicsit gondolkodnak, és a háborúból nem kihátrálva, de elővigyázatosan viselkednek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

De honnan tudhatnák előre, hogy miként és mikor fog manifesztálódni a Sith-ek terve? Úgy értem, odafigyelnek a klónokra, és? Nem tudják, mikor és miképpen éri majd őket az a dolog, amire a Sith-ek megteremtették a klónokat, ráadásul az első tényező meg már önmagában is elég ahhoz, hogy a 66-os parancs jól működjön. Lehetséges, hogy innentől kezdve kicsit elkezdtek tartani tőlük, jobban szemmel tartották, ki ad nekik parancsot, csak sajnos, ez igen korlátozott lehetőségek között tehették meg. A korábbi részek már bizonyították, hogy a Jedik mellett egyre nagyobb teret kapnak a normál, emberi tisztek, ráadásul a főparancsnok a Szenátus, illetve az ep3-ra Palpatine. Millió és egy ember adhat még parancsot nekik, anélkül, hogy a Jedik tudnák (ahogy az történt). Sajnos a Jedik itt már bármit tesznek, a klónoktól nem menekülhetnek. Ki nem vonhatják magukat a háborúból, a starfétabotot most már egyáltalán nem adhatják át, az meg önmagában kevés, hogy odafigyelnek rájuk.

A meglepetés faktor minimális tényező a 66-os parancs sikerében, a túlerő akkor is felőrölte volna őket, ha pontosan tudják, mi következik. Esetleg azt tudom elképzelni, hogy az odafigyelés mellett tettek néhány óvintézkedést. Teszem azt, néhány Jedit eltávolítottak a klónok közeléből, elrejtettek holokronokat, megmásítottak adatokat, stb. Szóval, biztonságba helyezték néhány tagjukat, tudásukat. Például a Galaxis Jedi-jelöltjeinek névsorát én ezután baromira eltűntetném a Templomból, pláne mert a Sith már jelét adta, hogy érdeklődik azután.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Amúgy nagyobb bukta is lehetett volna ez, ha a Jedik kicsit használják a fejüket. Vagyis, ami benne van. A hadsereget, amit vezetnek, a Sith-ek kreálták. Ne adj isten, még az is lehet, hogy valahogy tudnak nekik parancsolni, nem? És mintha épp a "minap" történt volna olyasmi, hogy egy klón kiszámíthatatlanná vált, és Jedire támadt. Meg amúgy genetikailag módosítottak is, és van bennük egy chip, ami miatt BÁRMILYEN parancsot végrehajtanak. Hát nem tudom, nem nagy kunszt összerakni a képet.

Igen, nekem is ez jutott eszembe. Szóval a sithek létrehoztak egy sereget, ami egy beépitett chip miatt bármilyen parancsot végrehajt: akkor talán nem kéne az összes jedinek távol tartania magát a klónoktól?

Az mindenesetre szerintem kifejezetten jó, hogy ez a téma az utolsó történetben merült fel, mert igy legalább még bele lehet látni, hogy a jedik már épp kezdték volna összerakni a nem túl bonyolult kirakóst és talán épp csináltak volna valamit, csak akkor meg már jött a 66-os parancs. Nagyon fura lett volna ha ezután még jó ideig megy a háború a szokásos felállásban.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

...akik viszont döntési pozicióban voltak és bármikor beavathattak volna más kompetens személyeket.

Biztos lehetett volna igy is folytatni csak a jedik szénné tépett renoméja minden egyes újabb történettel tovább romlott volna. Az inkompetenciájuk igy is egészen elképesztő, de most még legalább akár úgy is tünhet hogy a Jedi Rend vezetői akár tudtak is volna tenni valamit, azon kivül hogy fejet lehajtva önként besétálnak a vágóhidra, csak már nem volt idő.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Igen és itt a hangsúly a vezetőkön van akik mint egy belterjes szekta, úgy működnek. Minden fontos infót visszatartanak, lenyelnek. Mindahányszor rájöttek valami fontos dologra mi volt az első? Nem szólni róla senkinek. :roll: Tényleg pusztulniuk kellett.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Igen ugyanez volt, amikor sejtették hogy annak ellenére, hogy az infó Dookutól jött, valami tényleg lehet a Szenátussal. Fel se merült, hogy megbizható -esetleg elötte leellenőrzött- szenátorokat bevonjanak ebbe és együtt kitaláljanak valamit. Már pedig enélkül nem lehet sok mindenre jutni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.