Ugrás a kommentre

3x05 - The Last Battle


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

5. rész - The Last Battle / Az utolsó csata

 

epguider305.jpg

 

Írta: Brent Friedman

Rendezte: Bosco Ng

 

Helyszín: Agamar

 

Szereplők:

Kanan Jarrus - Freddie Prinze Jr.

Ezra Bridger - Taylor Gray

Garazeb Orellios - Steve Blum

Hera Syndulla - Vanessa Marshall

Sabine Wren - Tiya Sircar

Rex - Dee Bradley Baker

Kalani - Gregg Berger

Arihnda Pryce kormányzó - Mary Elizabeth McGlynn

Kallus ügynök - David Oyelowo

Kassius Konstantine admirális - Dee Bradley Baker

B-1 268 - Matthew Wood

C1-10P

 

Történet

Ezra, Kanan és Rex az Agamarra érkezik, ahol majdnem két évtizeddel azelőtt szörnyű csata dúlt a Köztársaság és a szeparatisták között. A lázadók lőszerkészletét szeretnék pótolni az ottani roncsokból, ám alighogy megérkeznek a bolygóra, megelevenedik a klónok háborúja.

 

Rebels Recon

 

Érdekességek

- Agamar először az 1993-ban kiadott Star Wars: X-Wing Space Combat nevű szimulátor játékhoz csomagolt novellában tűnt fel. Ez volt a bolygó első ábrázolása (később megemlítik a TCW-ben is).

- A harci droidok modelljének frissítése már a TCW idején is tervbe volt véve a Lucasfilm Animation animátorainál, akkor azonban ez nem élvezett prioritást, így elmaradt a művelet. A Rebels sorozat viszont lehetővé tette, hogy elvégezzék a frissítést. A droidok most sokkal inkább hasonlítanak a filmekben látott önmagukhoz.

- Kalani tábornok hangját az a Gregg Berger adja, aki már a TCW sorozatban is szinkronizálta a droidot. A veterán szinkronszínész korábban olyan karaktereknek adta a hangját mint Odie (Garfield), Cornfed (Duckman), Spirit (G.I.Joe) vagy éppen Grimlock (The Transformers).

- A részben hallható "The March of Battle Droids" zenei témát Kevin Kiner még a TCW legelső évadához írta.

- Eredetileg Ezra összebarátkozott volna a B1-268-as droiddal, akit a "Clanky" becenévre keresztel el. Ezt azonban már a produkciós szakasz korai fázisában kivágták a történetből.

- A vége főcímet újratervezték, amolyan Rebels-TCW hibrid formában. Ez a forma a logóban illetve a TCW záró zenéjének felhasználásában öltött testet.

 

Concept Art galéria

 

1.jpg

Kalani teljes karakterillusztrációja

 

2.jpg

A lezuhant szeparatista hajó parancsnoki központjának képernyői

 

3.jpg

A lezuhant szeparatista hajó parancsnoki központjának külső környezete

 

4.jpg

Szeparatista komp

 

5.jpg

Zeb, Kanan, Ezra és a droidok digitális festményen

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel kapcsolatban itt, a felirattal kapcsolatban pedig itt találsz információt. Ezt a topikot ne ezekre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 1 hónappal később...

Hát ez nem volt egy nagy rész. Pozitívum:

- Masszív nosztalgia, amit erősített a TCW-ből visszatért Kallani, a sugárpajzzsal, és a(z új) D -Squad említése. Na és persze: roger, roger! Who is Roger? :lol:

- Az új Phantom az előzetes tippjeink alapján tényleg egy nemimoidiai komp. Ez Rex mellett egy újabb állandó TCW/ep1-2-3 kapcslatot fog hozni a sorozatba. Bár arra kíváncsi leszek, hogy fér be ez a hajó a régi helyére. :)

Aztán ezzel ki is fújt az epizód minden erénye, de mivel az egész epizód erre a nosztalgiafaktorra volt ráépítve, így az, hogy csak ennyi pozitívum van benne, egyáltalán nem negatívum. :) Ahogy említettem az elején, nem volt egy nagy rész, de TCW-múltidézésre tökéletes.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

:D

Vajon az a poén egyúttal kicsi kikacsintás volt a LEGO sorozat felé? hmm.gif

Nem tudom egyelőre, mert a részt még nem láttam, csak benéztem ide. Viszont az biztos, hogy a Lego-s RO-GR folyamatosan reklámozza, hogy bizony Ő az utolsó működő rohamdroid! :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon jópofa kis epizód volt, egyedi a maga nemében. A rész végi TCW-stílusú logó és outro-zene tényleg ott volt a szeren. :D De jó volt újra látni Kalanit is, aki ezzel a résszel beférkőzött a kedvenceim közé. Még "szokásos" droidpoénra is futott. Amilyen jól megmutatta annak idején a Heroes on Both Sides hogy a politikában mennyire félre vannak értve egyes szeparatisták céljai, most ez a rész ugyanennek a harctéri oldalát mutatta meg. Azonban most sikerült megtalálni azt a kompromisszumot, amit a háború alatt lehetetlen volt.

Szerkesztve: - Merr-Sonn
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kicsit többet vártam ettől a résztől, de jó kis múltidéző volt. Remekül megragadták a TCW hangulatát, a lehető legtöbb módon (lásd nyitány és zárás) meg is próbálták ezt közvetíteni, ami tök jól működött. Szórakoztató volt újra rohamdroidokat látni, voltak droidekak is, jöhetett volna még pár szürke szuperkonzerv is. :) Szóval a hangulat rendben volt, a sztori viszont nekem eléggé sántított. Nagyon látszott, hogy a nosztalgiára épül ez az epizód, mindent ennek is rendeltek alá.

Izzadságszagúnak éreztem ezt a "játsszuk le a háború végét kicsiben" dolgot, értelmetlen volt az egész, egy ürügy Rexéknek a harcra. Aztán jött a Birodalom, számomra jelen esetben túlzó haderővel, főképp, hogy végül lényegében hamarabb véget ért a csatájuk, mint hogy elkezdődött volna.

 

Ezra nagy "felismerése" és a tanulság is kissé bugyutára és nyálasra sikeredett. A Klónháborúnak szerintem nem az volt a nagy csavarja és drámája, hogy úgy lett vége, hogy senki se nyert és megszülethetett a Birodalom. Sokkal inkább az, hogy egy hatalmas színjáték volt az egész, ahol pusztán csak harci eszközöknek titulált droidok és klónok (ill. jó pár mindenféle élőlény) ezrei szenvedtek és lelték halálukat, mindkét oldalon hősiesen küzdöttek, miközben egyetlen pillanatra se arról szólt az egész, amit ők gondoltak, egy átverés volt csupán. Ezt persze részben érintette az epizód, de inkább erre kellett volna kihegyezni a témát, mintsem arra, hogy akkor szimbolikusan most lett vége a háborúnak, Ezra feloldotta a gordiuszi csomót, mindenki nyert stb..

 

Az nagy ötlet, hogy egy volt szeparatista hajóból lesz az új Phantom, kíváncsi leszek rá, Sabine mit hoz ki belőle. Ez kicsit jelképezi az egész animációs viszonylatot, ahogyan a Rebels visszanyúl a TCW-hoz és átemel belőle dolgokat, átalakítva és saját magába olvasztva azt.

Ja meg Kallus nézése is megérte azt a röpke birodalmi jelenetet. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Iszonyú jó, hogy ez a két sorozat ilyen jó elegyet alkot, és tényleg talán Maul és Rex szerepe a legjobb jele annak, hogy itt mennyire folytatásról van szó, és mennyire nem ért véget a TCW.

 

És bár nem pont ennél a príma résznél kéne kiemelni, de sajnos ennek a fénye visszamenőlegesen rámutat azokra a dolgokra, amik a TCW csodálatos nyüzsgő világához képest a Rebels gyengébb: ezúttal is egy teljesen semmilyen textúrájú bolygón voltak. Mennyivel jobban örülnék egy olyan egyedi bolygónak, mint Umbara vagy Coruscant! Illetve teljesen érthetetlen, hogy ha Rexet ennyire jól el tudták találni, és ilyen jól folytatni tudták az ő kalandjait háborús veteránként, akkor Ahsokával miért volt ez a furcsa bizonytalanság, hogy szerepeltetni is akarták, meg nem is, lezárni is a történetét, meg nem is.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez egy nagyon jó rész volt! Minden percét élveztem. És megvolt a saját sztorija.

Sőt, következtetéseknek és végszónak is adott lehetőséget az egész PT érát illetően.

A tcw mozifilm christophsisi csatájának zenéje volt az első nagy nosztalgia bomba, de nem az utolsó, mint ahogy előttem már leírtátok.

Mikor szemben állt 4 rohamoszi és 4 battle droid az sem semmi wtf pillanat nem? ;)

Az Új Fantom, vagy újra Fantom lesz a befutó név másodhajónak.

Ja és ha egy negatívum is kell, annak immár nincs köze az epziódhoz, de jediség ide vagy oda, az, hogy Kanan vak, semmit sem változtatott a képességein, azthittem, hogy ez nem így lesz bemutatva.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A Klónháborúnak szerintem nem az volt a nagy csavarja és drámája, hogy úgy lett vége, hogy senki se nyert és megszülethetett a Birodalom. Sokkal inkább az, hogy egy hatalmas színjáték volt az egész, ahol pusztán csak harci eszközöknek titulált droidok és klónok (ill. jó pár mindenféle élőlény) ezrei szenvedtek és lelték halálukat, mindkét oldalon hősiesen küzdöttek, miközben egyetlen pillanatra se arról szólt az egész, amit ők gondoltak, egy átverés volt csupán.

Ez számunkra a tanulság, nézőknek, akik kívülről látják az egész eseménysort. A Galaxis lakói viszont ezt a tanulságot baromira nem tudják levonni, hiszen negyed annyi infójuk sincs a történtekről, mint egy mezei mozinézőnek, aki beült Star Warst nézni. Még valószínűleg Kanan sem tudja, hogy Palpatine császár a dolgok mögött álló Darth Sidious Sith Nagyúr (sőt, megkockáztatom: azt sem tudja, hogy létezik egy Darth Sidious, hiszen a Jedi Tanács ezt az infót a soraikban sem kürtölte szét), nemhogy Ezra vagy Zeb. Szóval azért ne várjunk el olyan konklúziót a szereplőktől, aminek felismeréséhez ők nem ismerik a tényeket, csak mi, nézők és az olyan beavatottak, mint Obi-Wan vagy Yoda - és azt hiszem, ezzel felsoroltam mind a két jófiút, aki tudott minderről és még él jelen események idején. Meg talán még tudja Bail és Mothma, de bennük már nem vagyok biztos.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hát ez nem volt egy nagy rész. Pozitívum:

- Masszív nosztalgia, amit erősített a TCW-ből visszatért Kallani, a sugárpajzzsal, és a(z új) D -Squad említése. Na és persze: roger, roger! Who is Roger? :lol:

- Az új Phantom az előzetes tippjeink alapján tényleg egy nemimoidiai komp. Ez Rex mellett egy újabb állandó TCW/ep1-2-3 kapcslatot fog hozni a sorozatba. Bár arra kíváncsi leszek, hogy fér be ez a hajó a régi helyére. :)

Aztán ezzel ki is fújt az epizód minden erénye, de mivel az egész epizód erre a nosztalgiafaktorra volt ráépítve, így az, hogy csak ennyi pozitívum van benne, egyáltalán nem negatívum. :) Ahogy említettem az elején, nem volt egy nagy rész, de TCW-múltidézésre tökéletes.

Talán hajnali fél háromkor nem kellett volna írni. Semmit. :) Ez a rész ennél sokkal de sokkal többről szólt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Egyetértek. Nem csak múltidézés, egyrészt tök izgalmas és érdekfeszítő volt, másrészt a szereplőink egy erős konklúziót vontak le (végre) a Klónháborúkkal kapcsolatban, harmadrészt ez alapvetően Rex epizódja volt, akinek nagyon jól mélyítette a karakterét az itt lezajlott eseménysor, a többi karakterrel való viszonyáról nem is beszélve, mert az is szépen fejlődött. Bár az első évad után azt hittem, Ahsoka lesz a plusz egy fő az eddigi csapat mellé, most már nyilvánvaló, hogy egyetlen figura van a sorozatban, aki a sorozat elején bemutatott alapkarakterek szintjére került, ergo a csapat teljes értékű tagja lett, és az Rex.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Talán hajnali fél háromkor nem kellett volna írni. Semmit. :) Ez a rész ennél sokkal de sokkal többről szólt.

Az időpontnak és a véleményemnek nincs sok köze egymáshoz. Reggel nyolckor is ez lett volna a véleményem, sőt, most, napokkal és három megnézéssel később, fél kilenchez közeledve is ez a véleményem. Szerintem ez eddig az évad leggyengébb része. Tetszett, de az egész csak a múltidézésről szól, mindent erre tettek rá - Rex minimális karakterfejlődése és a konklúzió is ezen áll. Ez nagyon jó, éppen ezért élveztem, ezért is bocsátottam meg a negatívumokat (amiket pb többé-kevésbé felsorolt helyettem), de ennyi. Csak mert TCW köntösbe csomagoltak egy Rebels epizódot, még nem csöppenek el. Nekem sokkal-sokkal-sokkal jobban tetszett a múltheti rész, vagy a The Holocrons of Fate.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Egyetértek. Nem csak múltidézés, egyrészt tök izgalmas és érdekfeszítő volt, másrészt a szereplőink egy erős konklúziót vontak le (végre) a Klónháborúkkal kapcsolatban, harmadrészt ez alapvetően Rex epizódja volt, akinek nagyon jól mélyítette a karakterét az itt lezajlott eseménysor, a többi karakterrel való viszonyáról nem is beszélve, mert az is szépen fejlődött. Bár az első évad után azt hittem, Ahsoka lesz a plusz egy fő az eddigi csapat mellé, most már nyilvánvaló, hogy egyetlen figura van a sorozatban, aki a sorozat elején bemutatott alapkarakterek szintjére került, ergo a csapat teljes értékű tagja lett, és az Rex.

Rex része valóban. Olyannyira, hogy eszembe jutott nézés közben, hogy méltó hattyúdala is lehetne a rész ezzel a hangulattal. Viszont nyilvánvalóan nem volt akkora horderejű esemény ez, hogy Rex búcsúja legyen.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez számunkra a tanulság, nézőknek, akik kívülről látják az egész eseménysort. ... Szóval azért ne várjunk el olyan konklúziót a szereplőktől, aminek felismeréséhez ők nem ismerik a tényeket, csak mi, nézők és az olyan beavatottak, mint Obi-Wan vagy Yoda - és azt hiszem, ezzel felsoroltam mind a két jófiút, aki tudott minderről és még él jelen események idején.

Nem várok el ilyen konklúziót, de az se túl szerencsés, hogy mi nézők ezt tudjuk, a szereplők pedig teljesen más jellegű végkövetkeztetésre jutnak, amit az epizód tényleges tanulságként tálal. Alapvetően lehet jó húzás, hogy a szereplők vakon vannak, pont a SW-ban is sok ilyen motívum van, de akkor a tévedésük kellően hangsúlyos és egyértelműsítve van, mondhatni az mozgatja a sztorit. Itt nem erről van szó, hanem elsütnek pár jól hangzó lózungot és ez a konklúzió.

Főleg úgy, hogy ennek önmagában nincs is túl sok veleje. Szóval ~20 évvel a háború után egy ilyen kalandra elsütni, hogy most sikerült lezárni az egészet és olyan megoldást találni, ami akkor senkinek nem jutott eszébe...nekem még szimbolikus értelemben is barokkos túlzás. A szeparatisták és a köztársaságiak más célokért küzdöttek, semmi közük nem volt ideológiai szempontból a majdani Birodalomhoz, akkor az ők tudásukkal semmi értelme nem lett volna együttműködni vagy közös utakat és ellenségeket keresniük. Most már nincs CIS és nincs Köztársaság se, csak Birodalom és lázadás. Az előző rendszerek igaz hívei szembefordulnak a Birodalommal, így adott esetben összefognak a lázadókkal, de ez egy új helyzet és nem sok meglepő van benne. Ha már anno is tudta volna a két fél, hogy a civakodásból egy ilyen rendszer fog kinőni, akkor jó eséllyel már akkor megkísérlik ezt közös erővel meggátolni, de ez értelemszerűen nem volt opció.

 

Még valószínűleg Kanan sem tudja, hogy Palpatine császár a dolgok mögött álló Darth Sidious Sith Nagyúr (sőt, megkockáztatom: azt sem tudja, hogy létezik egy Darth Sidious, hiszen a Jedi Tanács ezt az infót a soraikban sem kürtölte szét), nemhogy Ezra vagy Zeb.

Nekem úgy tűnt, hogy ennél többet tudnak, de lehet félreértettem a dolgot. Ezra beszél arról, hogy ki is profitált igazán a Klónháborúból, ha igazából se a Köztársaság, se a CIS nem nyerte meg. Márpedig Palpi úgy állította be a dolgot, hogy a Köztársaság győzött, leszámolt a szeparatistákkal és új alapokra helyezik a rendszert, így lesz a Birodalom. Azaz, ha azt tudják a szereplők, hogy a Köztársaság nem nyert, akkor többet kell lássanak, mint amennyit Palpi akart.

Emellett azt nyilván tudják Kananék is, hogy a Birodalmat a sithek irányítják. Viszont Palpatine már torz ábrázattal, publikusan kiáltotta ki az új rendszert, egy pillanatig se titkolta (sőt, fennen hirdette), hogy a Köztársaságból származtatja a Birodalmat, ő pedig ahogyan az előző rendszert vezette, úgy fogja a következőt is. Magyarán azt mindenki tudja, hogy Palpi az uralkodó, Kananéknak meg tudniuk kell, hogy a sithek a Birodalom vezetői, amiből azért összeáll a kép.

Rosszabb esetben azt is hihetik, hogy az öreg csak egy báb a sithek kezében, de ez ilyen szempontból már mindegy. Elvégre a sithekről úgy tudták, hogy a szepiket szolgálják/vezetik, majd később kiderült, hogy valójában a Köztársaság, ill. az újonnan létrejött Birodalom is az ő kezükben van. Ebből pedig logikusan következik, hogy az akkori háború mindkét résztvevőjét a sitheknek kellett kontrollálniuk, azaz a háború csak egy színjáték volt. Most hogy ebben az uralkodó csak egy báb vagy tényleges vezér, az irreleváns.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem várok el ilyen konklúziót, de az se túl szerencsés, hogy mi nézők ezt tudjuk, a szereplők pedig teljesen más jellegű végkövetkeztetésre jutnak, amit az epizód tényleges tanulságként tálal. Alapvetően lehet jó húzás, hogy a szereplők vakon vannak, pont a SW-ban is sok ilyen motívum van, de akkor a tévedésük kellően hangsúlyos és egyértelműsítve van, mondhatni az mozgatja a sztorit. Itt nem erről van szó, hanem elsütnek pár jól hangzó lózungot és ez a konklúzió.

Főleg úgy, hogy ennek önmagában nincs is túl sok veleje. Szóval ~20 évvel a háború után egy ilyen kalandra elsütni, hogy most sikerült lezárni az egészet és olyan megoldást találni, ami akkor senkinek nem jutott eszébe...nekem még szimbolikus értelemben is barokkos túlzás. A szeparatisták és a köztársaságiak más célokért küzdöttek, semmi közük nem volt ideológiai szempontból a majdani Birodalomhoz, akkor az ők tudásukkal semmi értelme nem lett volna együttműködni vagy közös utakat és ellenségeket keresniük. Most már nincs CIS és nincs Köztársaság se, csak Birodalom és lázadás. Az előző rendszerek igaz hívei szembefordulnak a Birodalommal, így adott esetben összefognak a lázadókkal, de ez egy új helyzet és nem sok meglepő van benne. Ha már anno is tudta volna a két fél, hogy a civakodásból egy ilyen rendszer fog kinőni, akkor jó eséllyel már akkor megkísérlik ezt közös erővel meggátolni, de ez értelemszerűen nem volt opció.

Szerintem olyasmire akartak itt kilyukadni, hogy ha a Szeparatista és a Köztársasági haderő mögött álló - tudtukon kívül bábként mozgatott - politikusok realizálták volna, hogy a háború során gyakorlatilag elvesztik azt a célt, amiért küzdenek, akkor le lehetett volna zárni a hadakozást és vissza lehetett volna ülni a tárgyalóasztal mögé. Az már más kérdés, hogy mind a szeparatisták, mind pedig a Köztársaság vezetője (aki egyébként egy és ugyanaz, bár ezt személy szerint biztos nem tudják, max annyira, amennyire alább levezeted) azon ügyködött, hogy ez a háború minél tovább tartson, és lehetőleg az ő szájuk íze szerint, így a politikusoknak sem volt nagy mozgástere, ezt láthattuk a TCW-ben is. Aki a békülésen dolgozott, azt megölték, vagy más eszközökkel el lehetetlenítették, így az a fajta kiegyezés, amire itt célozgattak, gyakorlatilag nem nagyon volt lehetséges a Sith-ek aknamunkája miatt.

 

Nekem úgy tűnt, hogy ennél többet tudnak, de lehet félreértettem a dolgot. Ezra beszél arról, hogy ki is profitált igazán a Klónháborúból, ha igazából se a Köztársaság, se a CIS nem nyerte meg. Márpedig Palpi úgy állította be a dolgot, hogy a Köztársaság győzött, leszámolt a szeparatistákkal és új alapokra helyezik a rendszert, így lesz a Birodalom. Azaz, ha azt tudják a szereplők, hogy a Köztársaság nem nyert, akkor többet kell lássanak, mint amennyit Palpi akart.

Emellett azt nyilván tudják Kananék is, hogy a Birodalmat a sithek irányítják. Viszont Palpatine már torz ábrázattal, publikusan kiáltotta ki az új rendszert, egy pillanatig se titkolta (sőt, fennen hirdette), hogy a Köztársaságból származtatja a Birodalmat, ő pedig ahogyan az előző rendszert vezette, úgy fogja a következőt is. Magyarán azt mindenki tudja, hogy Palpi az uralkodó, Kananéknak meg tudniuk kell, hogy a sithek a Birodalom vezetői, amiből azért összeáll a kép.

Rosszabb esetben azt is hihetik, hogy az öreg csak egy báb a sithek kezében, de ez ilyen szempontból már mindegy. Elvégre a sithekről úgy tudták, hogy a szepiket szolgálják/vezetik, majd később kiderült, hogy valójában a Köztársaság, ill. az újonnan létrejött Birodalom is az ő kezükben van. Ebből pedig logikusan következik, hogy az akkori háború mindkét résztvevőjét a sitheknek kellett kontrollálniuk, azaz a háború csak egy színjáték volt. Most hogy ebben az uralkodó csak egy báb vagy tényleges vezér, az irreleváns.

Ez nekem elég logikus okfejtésnek tűnik. Kérdés, hogy mennyire volt tudott a renden belül, hogy a Szeparatistákat a Sith-ek mozgatják.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem olyasmire akartak itt kilyukadni, hogy ha a Szeparatista és a Köztársasági haderő mögött álló - tudtukon kívül bábként mozgatott - politikusok realizálták volna, hogy a háború során gyakorlatilag elvesztik azt a célt, amiért küzdenek, akkor le lehetett volna zárni a hadakozást és vissza lehetett volna ülni a tárgyalóasztal mögé.

Igen, de ez szerintem eleve nem volt lehetséges, mert (ha eltekintünk a sithek manipulációjától) a két háborús fél alapvetően máshogy képzelte el a Köztársaságot. Szóval különböztek a céljaik és az elképzeléseik, amik háborúba torkollottak. Nyilván lehetett volna tárgyalni és diplomatikusan keresni az egyezséget, de ez azért nem ilyen egyszerű.

Kicsit olyan ez, mint amikor két vallás hívei háborúznak. Alapvetően mindketten istenhívők, de teljesen más a filozófiájuk és más istenekben hisznek. Bizonyos értelemben ilyenek voltak a szeparatisták és a klasszikus Köztársaság hívei is. Aztán jött a Birodalom, ami teljesen más rendszert hozott, mintha az előző példánál ateizmust erőltették volna a többiekre. Ha a háború alatt rájönnek, hogy az egészből az sülhet ki, hogy még azt is elveszítik, amiben amúgy egyetértenek és együtt hisznek, akkor logikus lehetett volna ezt elkerülve összefogni, de nem ez volt a helyzet.

 

Aki a békülésen dolgozott, azt megölték, vagy más eszközökkel el lehetetlenítették, így az a fajta kiegyezés, amire itt célozgattak, gyakorlatilag nem nagyon volt lehetséges a Sith-ek aknamunkája miatt.

Én valamiért úgy éreztem, mintha ennek a résznek az akart volna lenni a konklúziója, hogy milyen beszűkültek is voltak akkor a felek, nem láttak át a saját szemellenzőjükön és nem vették észre a megoldást, amit most Ezra meglelt. Vagy éppen, hogy Ezraék mekkora zsenik ilyen téren. Persze sarkítva kicsit a dolgot. Miközben ez a fajta együttműködés és a háború "közös megnyerése" akkor egy totálisan irreális dolog volt, amire semmi esélyük nem volt.

 

Ez nekem elég logikus okfejtésnek tűnik. Kérdés, hogy mennyire volt tudott a renden belül, hogy a Szeparatistákat a Sith-ek mozgatják.

Hát ott volt Dooku, akivel az Ep.2 végén már meg kellett küzdeni a jediknek. Később jött a tanítványaként Ventress és Savage, az Ep.3-ban pedig már nyíltan sithként kezelték. Az pedig mindig is egyértelmű volt, hogy ő a CIS feje. Szerintem alapvetően a jedik tisztában voltak azzal, hogy a CIS-t a sithek vezetik, elsősorban ezért is támogatták olyan nyíltan a Köztársaságot. Ők csak azt nem tudták (legalábbis biztosra csak későn), hogy Dooku fölött még van egy sith, aki a CIS mellett a Köztársaságot is vezeti.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem várok el ilyen konklúziót, de az se túl szerencsés, hogy mi nézők ezt tudjuk, a szereplők pedig teljesen más jellegű végkövetkeztetésre jutnak, amit az epizód tényleges tanulságként tálal.

Pedig ez a reális. És ez is csak azt mutatja, hogy a teljes képet soha, senki nem tudta összerakni, hiszen még most, 17 évvel később se tudnak az emberek helyes végkövetkeztetésre jutni. Ennek ellenére az, amit Ezra levont tanulságként, nem helytelen, hiszen csak arra világított rá, hogy ha a felek nem egymásra acsarognak, akkor talán meglátták volna, ki az igazi ellenség. És itt nem Sith-ekben kell gondolkodni, hanem szimplán a vezetőikben. Mert azért a két Sith vajmi kevés lett volna, ha nincsenek Gunray-ek, Dofine-ok, Tarkinok, stb-k. Ehelyett csak mindenki a másik fölé akart kerülni, jobb pozícióba lenni, mint a másik, legyőzni a másikat. A Köztársaság akarta dominálni a szeparatistákat, a Konföderáció el akarta foglalni a Köztársaságot.

 

A szeparatisták és a köztársaságiak más célokért küzdöttek, semmi közük nem volt ideológiai szempontból a majdani Birodalomhoz, akkor az ők tudásukkal semmi értelme nem lett volna együttműködni vagy közös utakat és ellenségeket keresniük.

Miért, a korrupció, a demokratikus intézménnyel szemben álló intézkedések, a kereskedelmi szervezetek zsarnoksága mi volt, ha nem közös ellenség? Ha a két fél nem egymást batyogatja, akkor ezek ellen fordulhattak volna, és ezek azok, amiket a Sith-ek kihasználtak. Ezt kellett volna észrevenni, már jóval azelőtt, hogy Darth Maul áthúzott Anakin felett a Tatooine-on. És mindkét fél ezt akarta, csak az ellenséget egymásba látták. Az ideológiájuk egyezett: korrupciómentes, szabad, demokratikus államot akartak. Még a két kormány felépítése sem különbözött igazán. Tulajdonképpen semmi okuk nem volt összeveszni, csak két banda egymásnak ugrasztotta őket, ők meg győzelmet akartak aratni a másik felett, megmutatni, hogy ők a janik, ők uralkodnak a Galaxis felett.

És a banda alatt nem a Sith-ekre gondolok. Mert ezen túlmutatóan ott voltak a kereskedelmi szervezetek. A Sith-ek a háttérből bábként irányították ezt a mindkét oldalt kiszolgáló bandát. Ők voltak az eszköz, ami ellen, ha a Köztársaság és a Koalíció fellép, akkor a Sith-ek is becsukhatták volna a boltot. Hát csak meg kell nézni, hogy a Kereskedelmi Szövetség hányszor keverte nyilvánosan a sz*rt mindkét oldalon. És senki sem szólt rájuk, hogy kuss legyen. Ha a kereskedelmi szervezetektől megfosztották volna a belepofázás jogát, a háborút akár békésen is el lehetett volna sikálni, Palpatine meg befonhatta volna az orrszőrét kínjában, mert egyebet aligha tehetett volna. Erre remek példa a Heroes of Both Sides. Kik ágálnak a háború ellen? A kereskedelmiek. Kik segítik meghiúsítani a békét? A kereskedelmiek. Szóval azt állítani, hogy a Köztársaság és a Konföderáció más célokért küzdöttek és nem volt közös ellenségük, kérem szépen, tévedés. Ha egy Ezrához hasonló rávilágít, hogy na, azok ott a sz*rkeverőket, őket filézzük ki, ne egymást, máris más lett volna a csaj fekvése. Csak hát ugye akkoriban mindenki a másikra mutogatott inkább, még a Jedik is.

 

Nekem úgy tűnt, hogy ennél többet tudnak, de lehet félreértettem a dolgot. Ezra beszél arról, hogy ki is profitált igazán a Klónháborúból, ha igazából se a Köztársaság, se a CIS nem nyerte meg. Márpedig Palpi úgy állította be a dolgot, hogy a Köztársaság győzött, leszámolt a szeparatistákkal és új alapokra helyezik a rendszert, így lesz a Birodalom. Azaz, ha azt tudják a szereplők, hogy a Köztársaság nem nyert, akkor többet kell lássanak, mint amennyit Palpi akart.

Emellett azt nyilván tudják Kananék is, hogy a Birodalmat a sithek irányítják. Viszont Palpatine már torz ábrázattal, publikusan kiáltotta ki az új rendszert, egy pillanatig se titkolta (sőt, fennen hirdette), hogy a Köztársaságból származtatja a Birodalmat, ő pedig ahogyan az előző rendszert vezette, úgy fogja a következőt is. Magyarán azt mindenki tudja, hogy Palpi az uralkodó, Kananéknak meg tudniuk kell, hogy a sithek a Birodalom vezetői, amiből azért összeáll a kép.

Én kételkedem abban, hogy tudniuk kell, hogy a Birodalom urai a Sith-ek. Kezdjük a tényekkel:

1) Csak öt Jedi lovag volt a 66-os parancs kiadása előtt, aki tudta, hogy Palpatine kancellár Sith nagyúr: Anakin Skywalker, Mace Windu, Agen Kollar, Kit Fisto és Saesee Tiin. Ötből négy meghalt, egy a Sith-ek oldalára állt. Eztán a Jedi Rendet kiirtották, a kevés túlélőnek meg nem igazán maradt kit megkérdezni. Mert ezután már csak két alak előtt realizálódott a dolog: Obi-Wan Kenobi és Yoda. Ezek ketten, legalábbis a filmek alapján még Luke-nak is elfelejtették leközölni, hogy mi is az Uralkodó.

2) Eleddig csak egy nem-Jediről tudunk, aki az ep3 és ep4 között biztosan tisztában lehetett az Uralkodó kilétével: Bail Organa. Ő is azért, mert elég aktív részese volt az ep3 végkifejletének és a legvégén ott van a nagy meetingen, amikor eldől az ikrek sorsa. Rajta kívül csak Padmét hallottuk a Sith-ekről dumálni (legalábbis senki más nem jut eszembe) olyan civilek közül, akik nem a Sith-ek csatlósa és nem éppen egy Sith Nagyúrral beszél. De Padmé meghalt, ráadásul egy Jedi lovag felesége volt. Nem is akármelyik Jedié, így naná, hogy voltak belsős infói. Bail tudott róla, de Leiával a szárnyai alatt kétséges, hogy ezt az infót valaha is tovább adta. A lánya és saját biztonsága érdekében talán jobb volt ezt az infót titokban tartani, mert kényes kérdésekhez vezethetett volna.

3) Azt tudják, hogy Dooku átállt, de ettől még nem lesz valaki automatikusan Sith (mint ahogy Darth Maul "haláláig" nem is volt az). Lehet csak simán egy Jedi, aki átállt a Sötét Oldalra, mint Krell vagy Barriss. Szóval vajon a Jedi Tanács mennyire teregette ki Dooku Sith-ségéről az infót a Rendben? Palpatine tudja, de ő a kancellár, láttuk, hogy neki mindenről beszámolnak. De a Tanácson kívüli Jedik, mint mondjuk Aayla Secura, Barriss vagy Bultar Swan mennyit tudtak? Mindig a Tanács dumált róla. A vezetők. De még ha Dooku Sith mivolta közismert tény is volt, akkor is kétséges, hogy Sidious létét felfedték azok után, hogy Yoda állította: pont az a célja a Sith-eknek, hogy zavart keltsenek. Ilyen felkonferálás után boldog-boldogtalannak elújságolni a dolgot hülyeség lenne. Arra meg idő sem volt, hogy közhírré tegyék: Palpatine Darth Sidious.

4) Kanan elég érdekesen adagolta az infókat. A Sötét Oldalról Ezra egy inkvizítortól hallott. A Sith-ekről meg akkor kapott tájékoztatást, amikor egyszer az egyik kis híján megölte. De itt sem igazán merült el a részletekben, nem említette meg, hogy a Jedik nemezise irányítja a Galaxist. Azért na, ha annyira tényszerű lenne Kanan számára, hogy a lázadás legfőbb ellensége egyben a Jedik ősi ellensége, azt talán nem mondta volna el a tanítványának, mondjuk a tanítás megkezdésének idején, de legalább akkor, amikor belefutnak a főellenfél tanítványába?

5) Ha a lázadók tudnák ezt az infót, miért hallgatnának róla? Ha köreikben ez általános tény, miért nem kürtölik szét a Galaxisban? Lehet, hogy a leghűségesebbeket és a legbetojibbakat nem győzi meg, de sokakat gondolkodóba ejthet.

Mindent összevetve, nem látom, hogy bármi is arra utalna, hogy Kanannek, Ezrának vagy bárkinek evidensnek kéne lennie, hogy Palpatine Sith Nagyúr. Nagyon úgy tűnik, hogy a Jedi Tanácson kívül senki sem tudott a Dooku és Obi-Wan között zajlott geonosisi beszélgetésről - emlékezzünk vissza, az egész TCW alatt még Anakin sem említi Darth Sidioust. Sidious kilétét később meg nem volt idő felfedni, akik meg tudták, meghaltak, átálltak vagy eltűntek a Galaxis színéről. A civilek meg meghaltak, vagyis, Padmé, mert a civilek között csak ő tudta még Bailen kívül, hogy Sidious Palpatine. Bail meg jobb, ha mélységesen hallgat, miközben a két reménység egyikét védelmezi.

Ha pedig a Tanácson kívül senki sem tudott Darth Sidious létezéséről - sőt, még ők is kételkedtek benne -, akkor honnét tudná bárki is, hogy a Sith-ek uralják a Birodalmat? Palpatine simán lehet csak egy gonosz ember is. Nem kell Sith-nek lenned, hogy zsarnok légy.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

"Ki az a Roger?!" :lol:

 

Azért jött be ez a rész annyira, mert az SW SAGA ünnepe! Ennyire jól összekötni a két érát egy rész alatt jobban aligha lehetett volna. Ráadásul a sok pozitívum mögött látszik Filoni SW szeretete, az ahogy ő az egész SW -re tekint és ott a Disney aki nem ignorálja a PT éráját. Köszönet érte.

 

Maga a rész remekül felépített volt. Kalanit nem gondoltam volna, hogy még újra látom és az előzetesekből se jött le, hogy ő lesz az. Nagy utat tett meg az Onderon óta, és akkor senki nem hitte volna, hogy ő lesz a szeparatisták utolsó "életben" maradt képviselője. Mindenesetre nagyon jó volt ahogy megszervezte a saját kis hadseregét. Olyan ő mint azok a jedik akik túlélték a 66 -ost. Gyakorlatilag Kalani a robotok csúcsmodellje. Előtte látta mi lesz és cselekedett? :o Azért ezt meg kell süvegelni. :) Gyakorlatilag a Birodalom alatt olyan státuszba kerültek ők is mint a jedik vagy a lázadók: elpusztítani kategória. Ráadásul ki is mondja az egyik rohamosztagos, hogy külön utasítás van arra mi a teendő ha találkoznak egy rohamdroiddal. Láttuk mi az.

 

Maga Kalani háborús játéka eszméletlen volt. Tényleg mintha egy TCW részt néztem volna, a zene a hangulat a robotok...egyfolytában vigyorogtam. :D Nyílt titok mennyire imádom a TCW -t és ezek a jelenetek kicsit kárpótlást is jelentettek. B1 -es rohamdroidok, droidekák....volt itt minden ami a nosztalgiafaktorhoz kellett. Rex pedig teljesen visszaalakult azzá a katonává aki egykor volt. Annyira beleélte magát a csatába, hogy nem tűrt meg semmilyen kilengést a három tagú seregében. :) Még Ezrát letolta amiért nem tartja be az utasításokat. Szinte minden mondatban volt valami utalás a régi eseményekre. Cody emlegetése is nagyszerű volt, de még lehetne sorolni a célzásokat.

 

A készítők viszont nem elégedtek meg ennyivel, a végére velős konklúziót is adtak a résznek. Tényleg olyan volt az egész mint a klónháború lezárása. A maradék droid haderő az utolsó klónok egyikével megvívta a maga harcát, viszont egy olyan ember vetett véget az egésznek aki akkor még nem is élt. Ezra. Nagyszerűen vette észre a lényeget, a kérdései pedig csontig hatoltak. Lényegében rájöttek arra amit mi már régen tudunk. Nem volt az egésznek semmi értelme.

 

Az már csak hab volt a tortán, hogy ezt felismerve kialakult a klón-robot-jedi tengely és szembeszálltak az igazi ellenséggel, a Birodalommal. Kicsit sajnálom, hogy Kalani nem maradt velük, jó lett volna még látni a lázadók soraiban. Nyilván furán venné ki magát, de egy még beleférne. :) Na mindegy. Az a lényeg, hogy egy nagyszerű rész volt ez, olyan ami nagyon fontos láncszeme a Rebelsnek és az OT-PT korszaknak.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Izzadságszagúnak éreztem ezt a "játsszuk le a háború végét kicsiben" dolgot, értelmetlen volt az egész, egy ürügy Rexéknek a harcra. Aztán jött a Birodalom, számomra jelen esetben túlzó haderővel, főképp, hogy végül lényegében hamarabb véget ért a csatájuk, mint hogy elkezdődött volna.

Miért lenne izzadságszagú? Eleve egy ilyen felállásban mi lehetne a sztori szerinted? Üljenek le egy tábortűz mellé és beszélgessenek el a régi szép időkről? Kalani egy robot. Ráadásul még anno Dooku küldi el Agamarra. Teljesen elfogadható, hogy ő még mindig háborúzni akar. A második mondattal nem sokat lehet kezdeni, mert egyszerűen nem igaz. :)

 

Ezra nagy "felismerése" és a tanulság is kissé bugyutára és nyálasra sikeredett. A Klónháborúnak szerintem nem az volt a nagy csavarja és drámája, hogy úgy lett vége, hogy senki se nyert és megszülethetett a Birodalom. Sokkal inkább az, hogy egy hatalmas színjáték volt az egész, ahol pusztán csak harci eszközöknek titulált droidok és klónok (ill. jó pár mindenféle élőlény) ezrei szenvedtek és lelték halálukat, mindkét oldalon hősiesen küzdöttek, miközben egyetlen pillanatra se arról szólt az egész, amit ők gondoltak, egy átverés volt csupán. Ezt persze részben érintette az epizód, de inkább erre kellett volna kihegyezni a témát, mintsem arra, hogy akkor szimbolikusan most lett vége a háborúnak, Ezra feloldotta a gordiuszi csomót, mindenki nyert stb..

Dzséjt már jól leírta itt, hogy külső szempontból nézed megint. Az régi visszatérő hibád szerintem, hogy olyat kérsz számon a részen ami egyszerűen out universe és a karaktereknek nincs tudomása róla, vagy legalábbis nem úgy tudják ahogy valójában történt. Ezra miért ne juthatott volna erre a felismerésre? Ami nyilván nem volt az, hiszen tudott a régi eseményekről és mivel nem egy üveggömbben él, ráadásul a lázadás tagja biztos morfondíroztak már ilyen dolgokon. Szóval amit mondott az a galaxisban kialakult helyzet apropóján teljesen logikus következtetés.

 

Ja meg Kallus nézése is megérte azt a röpke birodalmi jelenetet. :)

Érdekes, hogy megint Pryce volt a rombolón. Mostanában sokat szerepel csak az okát nem tudom miért. :)

 

Rex része valóban. Olyannyira, hogy eszembe jutott nézés közben, hogy méltó hattyúdala is lehetne a rész ezzel a hangulattal. Viszont nyilvánvalóan nem volt akkora horderejű esemény ez, hogy Rex búcsúja legyen.

Pedig asszem kétszer is leszedték. :D Egyébként látom téged is megérintett a rész. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Miért lenne izzadságszagú?

Lehet akkor csak szerintem erőltetett, hogy ~20 évvel a háború lezárulta után, amikor már gyakorlatilag egyik fél se létezik, kitalálja valaki, hogy akkor fejezzék be azt a háborút, mintha a végsőkig harcoltak volna a felek. Mindezt úgy, hogy a Köztársaságot két "jedi" és egyetlen klón képviseli, a CIS-t pedig pár száz rohamdroid és néhány droideka. Olyan, mintha ma összefutna a 86-os VB döntőről néhány focista és kitalálnák, hogy mi lett volna, ha hosszabbításos a meccs és kb. 1 kapus vs 2 támadó szereposztásban nekiállnának kézilabdázni, hogy eldöntsék ki volt anno a jobb. :D

 

A második mondattal nem sokat lehet kezdeni, mert egyszerűen nem igaz. :)

Melyik része? Az, hogy a Birodalomtól talán túlzó egy ilyen jelzésre odaküldeni két kisebb és két nagyobb lépegetőt? Eleve nem tudom, hogy miért ezeket vetették be, amikor elvileg azt tudták, hogy van lent pár bajban lévő lázadó. Ledobtak négy lépegetőt, amik szép lassan odatotyogtak a bulihoz. De tegyük fel,hogy pont ilyen egységeik voltak a közelben vagy nem tudom. Vagy az nem igaz, hogy az ezekkel folytatott harc pár perc alatt le is zajlott?

 

Dzséjt már jól leírta itt, hogy külső szempontból nézed megint. Az régi visszatérő hibád szerintem, hogy olyat kérsz számon a részen ami egyszerűen out universe és a karaktereknek nincs tudomása róla, vagy legalábbis nem úgy tudják ahogy valójában történt.

Ahogyan korábban azt írtam is, szerintem többet tudnak annál a szereplők, minthogy ilyen következtetésre jussanak. A másik meg az, hogy mi tudjuk mi a helyzet, ezt a karakterek nem tudhatják pontosan, de ettől még furán jön le, hogy végső konklúzióként levonnak valami olyat, aminek nincs túl sok veleje a valóságot ismerve. Pontosabban nem az a fura, hogy ez történik, hanem az, hogy ennek a "tudatlanságnak" nincs egyéb szerepe. Szóval az tök jól tud működni, ha a szereplők vakon vannak és ez a szitu mozgatja a sztorit, ez adja a lényeget. Ilyen egyébként többször van is a SW-ban és remekül szuperál. Ilyenkor mi tudjuk, hogy valójában nem stimmel a dolog, amire a történet rá is erősít.

Jelen esetben viszont arról van szó, hogy el akarják hitetni velünk, hogy tényleg ez az igazság, tényleg ez lett volna a háború kulcsa és tényleg mekkora felfedezés született. Ez volt anno a Barriss-Ahsoka affér kapcsán is és már ott se értettünk egyet, pont ugyanezért. Én nehezményeztem, hogy Barriss az adott tette kapcsán teljesen nonszensz kifogásai úgy lettek beállítva, mintha azok jogosak lettek volna és az erre adott válasza bármilyen szempontból is érthető lett volna. Igen, ő nem tudta a szörnyű igazságot, de ettől még nem volt igaza abban, amit mondott. Jó esetben a nézők is a dolgok mögé gondolnak és nem fogadják el helyes és igaz tanulságként azt, amit az epizód sugall, rosszabb esetben meg igen. De ebben azért nem fogunk közös nevezőre jutni, mert már akkor is sokan azt mondták, hogy "tényleg, Barriss tök jókat mondott, sok dologban igaza volt és micsoda hasznos konklúzióval szolgált", ahogyan most Ezránál ugyanerről van szó, miközben én nem érzem ezt egyik esetben sem.

 

Ezra miért ne juthatott volna erre a felismerésre? Ami nyilván nem volt az, hiszen tudott a régi eseményekről és mivel nem egy üveggömbben él, ráadásul a lázadás tagja biztos morfondíroztak már ilyen dolgokon. Szóval amit mondott az a galaxisban kialakult helyzet apropóján teljesen logikus következtetés.

Juthatott erre a felismerésre és ez tényleg logikus következtetés. Nem ezt érzem problémásnak, hanem azt a vállveregetést, amit erre kapott, hogy képes volt megoldani azt, amit a háború során éveken át a két félnek nem. Meg azt, hogy a rész is ezt sugallja kifelé, nekünk nézőknek. A Birodalom uralma alatt Ezra észrevette, hogy kár volt anno annyit harcolni, ha annak az lett a vége, hogy jött a Birodalom. Másrészt pedig azt, hogy most érdemes összefogni a régi ellenségek megmaradtjainak, mert van egy jóval hatalmasabb elnyomó erő.

Ez tök szép, de az akkoriak tudásához mérten nem szolgál tanulsággal. Ha már nekem felrójátok, hogy külső szemszögből nézem, akkor in-universe Kananék is ezt teszik, amikor kimondva, kimondatlanul elvárták volna az egykori harcoló felektől, hogy lássák mi fog következni később. Nyilván, ha tudták volna, hogy mi fog kisülni abból a háborúból, akkor jogos felvetés lenne, hogy mégse tudtak értelmes megoldást találni, miközben Ezra megoldotta a rejtélyt. Csak hogy akkor még nagyon nem tűnt feleslegesnek a háború, ill. összefogni se nagyon volt miért, hiszen sehol nem volt egy Birodalomhoz hasonló kaliberű közös ellenség. A kereskedelmi szervezetek vagy az általános korrupció nem ilyen.

Szerkesztve: - pb69
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Lehet akkor csak szerintem erőltetett, hogy ~20 évvel a háború lezárulta után, amikor már gyakorlatilag egyik fél se létezik, kitalálja valaki, hogy akkor fejezzék be azt a háborút, mintha a végsőkig harcoltak volna a felek. Mindezt úgy, hogy a Köztársaságot két "jedi" és egyetlen klón képviseli, a CIS-t pedig pár száz rohamdroid és néhány droideka. Olyan, mintha ma összefutna a 86-os VB döntőről néhány focista és kitalálnák, hogy mi lett volna, ha hosszabbításos a meccs és kb. 1 kapus vs 2 támadó szereposztásban nekiállnának kézilabdázni, hogy eldöntsék ki volt anno a jobb. :D

Kicsit félreérted ezt a dolgot, vagy komolyan veszed. A szitunak épp az a lényege amit leírtál. :) Egy "ezer" éves droid szórakozik kedvére... Zeb kimondja, hogy nem fog részt venni hülye háborús játékokban. Itt egyáltalán nem a háború lezárásáról van szó abban az értelemben ahogy írod. Sokkal inkább a Rex akarja lezárni magában a dolgokat. Nem egyszer van utalás rá, hogy ez az egész mennyit jelent számára. Szóval ez inkább személyes ügy semmint valami galaktikus jelentőségű csata.

 

Vagy az nem igaz, hogy az ezekkel folytatott harc pár perc alatt le is zajlott?

Ez. Tovább tartott természetesen, de ez a sarkított fogalmazás pont arra elég, hogy negatívat írjunk. :P Nem tudom a rész kereteibe mennyiben fért volna el egy ennél hosszabb csata? Különben is itt már a menekülésen olt a hangsúly és nem a csatározáson.

 

Ahogyan korábban azt írtam is, szerintem többet tudnak annál a szereplők, minthogy ilyen következtetésre jussanak. A másik meg az, hogy mi tudjuk mi a helyzet, ezt a karakterek nem tudhatják pontosan, de ettől még furán jön le, hogy végső konklúzióként levonnak valami olyat, aminek nincs túl sok veleje a valóságot ismerve. Pontosabban nem az a fura, hogy ez történik, hanem az, hogy ennek a "tudatlanságnak" nincs egyéb szerepe. Szóval az tök jól tud működni, ha a szereplők vakon vannak és ez a szitu mozgatja a sztorit, ez adja a lényeget...

Juthatott erre a felismerésre és ez tényleg logikus következtetés. Nem ezt érzem problémásnak, hanem azt a vállveregetést, amit erre kapott, hogy képes volt megoldani azt, amit a háború során éveken át a két félnek nem. Meg azt, hogy a rész is ezt sugallja kifelé, nekünk nézőknek. A Birodalom uralma alatt Ezra észrevette, hogy kár volt anno annyit harcolni, ha annak az lett a vége, hogy jött a Birodalom. Másrészt pedig azt, hogy most érdemes összefogni a régi ellenségek megmaradtjainak, mert van egy jóval hatalmasabb elnyomó erő.

Ez tök szép, de az akkoriak tudásához mérten nem szolgál tanulsággal. Ha már nekem felrójátok, hogy külső szemszögből nézem, akkor in-universe Kananék is ezt teszik, amikor kimondva, kimondatlanul elvárták volna az egykori harcoló felektől, hogy lássák mi fog következni később. Nyilván, ha tudták volna, hogy mi fog kisülni abból a háborúból, akkor jogos felvetés lenne, hogy mégse tudtak értelmes megoldást találni, miközben Ezra megoldotta a rejtélyt. Csak hogy akkor még nagyon nem tűnt feleslegesnek a háború, ill. összefogni se nagyon volt miért, hiszen sehol nem volt egy Birodalomhoz hasonló kaliberű közös ellenség. A kereskedelmi szervezetek vagy az általános korrupció nem ilyen.

Akkor nem láttad meg a lényeget? :) Ami akár lehet szimbolikus is, de abban áll, hogy a klónháború két ádáz ellensége kibékült a rész végére. Rex megbékélt a rész végére, és mint egy feloldozva hagyta el a terepet. Persze erre mondhatjuk, hogy galaktikus léptékben mérve semmit nem ér, meg nincs sok haszna, de a karakterek és a történet nagy egészét tekintve azért mégiscsak hordoz jelentést vagy egyfajta konklúziót. Ezra pedig nem oldott meg semmit, egyszerű logikából kiindulva, az ismert események tudatában elmondta mi a logikus következtetés. Ennyi. Nem találta fel a spanyol viaszt, nem kiáltotta el magát, hogy heuréka, hanem a szituációban használta a tudását és az eszét. Kalaintól ezt nehezen várhattuk volna el, hisz robot. Rex pedig eléggé elvakult volt ahhoz, hogy ennyire két oldalról tudjon gondolkodni erről. De lehet, hogy nem is akart. Rex katona, és amint meglátta a roncsot máris klónháborús üzemmódba váltott. Egy kívül álló személynek kellett elmondania a konklúziót, amit aztán a két ellenség magáévá tehet. És ezután se arról volt szó, hogy egymás tenyeréből kezdtek el enni, hanem Kalani pl. kijelentette, hogy mivel egy százalék alatti az esélye annak, hogy a lázadás sikeres lehet ezért ők lelépnek. Szóval itt vége a történetnek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ezekkel a gondolatokkal részben egyet tudok érteni, értem a nézőpontod. ;)

 

Összességében tetszett a rész, noha kicsit csalódás volt, de ettől még nem tartom rossznak. Úgy érzem, hogy most a nosztalgiafaktor volt az egyetlen cél, gyakorlatilag a karaktereknek és a nézőknek is ez volt a lényeg, minden más ennek volt alárendelve. Én nem igazán szeretem, amikor ennyire kilóg a lóláb és csak azért történik meg valami a képernyőn, mert abból kisülhet egy jópofa dolog. Sokkal jobban fekszik, amikor a jelenetekből és a sztoriból csapódik le a hangulat és tanulság, mint amikor utóbbiakhoz generálnak jeleneteket. De ez már szubjektív.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.