Ugrás a kommentre

4x01 - Heroes of Mandalore


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

1. rész - Heroes of Mandalore / Mandalore hősei

 

epguider400.jpg

 

Írta: Henry Gilroy, Steven Melching, Christopher Yost

Rendezte: Steward Lee, Saul Ruiz

 

Helyszín: Mandalore

 

Szereplők:

Kanan Jarrus - Freddie Prinze Jr.

Ezra Bridger - Taylor Gray

Hera Syndulla - Vanessa Marshall

Bo-Katan Kryze - Katee Sackhoff

Sabine Wren - Tiya Sircar

Ursa Wren - Sharmila Devar

Tristan Wren - Ritesh Rajan

Alrich Wren - Cary-Hiroyuki Tagawa

Tiber Saxon - Ray Stevenson

Fenn Rau - Kevin McKidd

Hark százados - Andrew Kishino

Thrawn főadmirális - Lars Mikkelsen

C1-10P

 

Történet

Miután a Wren-klán kisegítette a Főnix-sejtet az atolloni csatában, Ezra, Kanan és Chopper segítenek Sabine-nak és családjának kirobbantani a forradalmat Mandalore-on. Ehhez ki kell szabadítaniuk a klán fejét, Alrich Wrent, el kell pusztítaniuk egy új birodalmi szuperfergyvert, valamint meg kell találniuk Mandalore új vezetőjét, aki mögé felsorakozhat a többi klán.

 

Rebels Recon

 

Érdekességek

- Ezra az 1991-es Rocketeer c. filmben szereplő Cliff Secordhoz hasonlóan használja a hátirakétáját. A Rocketeert Joe Johnston rendezte, aki az ILM azon munkatársa, aki Boba Fett és hátirakétája nagyrészét tervezte A Birodalom visszavághoz.
- Andrew Kishino szólaltatja meg a birodalmi mandalorit, Hark századost. Szintén Kishino volt a hangja A klónok háborúja sorozatban szereplő fiatal Saw Gerrerának.
- Folytatódik az egyre növekvő tendencia, amikor is a Róma c. sorozat egyik veterán színésze adja a hangját egy mandalori vezetőnek. Ezúttal Tobias Menzies (aki Marcus Junius Brutust játszotta), adja a hangját Tiber Saxonnak. Egyéb Rómában szereplő színészek, akik szinkronizáltak a Lázadókban: Kevin McKidd (Lucius Vorenus) alias Fenn Rau és Ray Stevenson (Titus Pullo) alias Gar Saxon.
- Az üldözéses jelenetet, amikor Alrich Wrent akarják megmenteni a szállítójárműből, az Indiana Jones és az elveszett Frigyláda fosztogatói, valamint az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag c. filmek hasonló jelenetei inspirálták.
- Az epizódban visszatér Katie Sackhoff, aki Bo-Katan Kryze hangja volt A Klónok Háborújában is. A karaktermodellt újratervezték, hogy a kinézete jobban illeszkedjen a Lázadókhoz, valamint, hogy érzékeltessék a karakter korának változását.
- A mandalori főváros, Sundari látványterve George Lucas azon javaslata alapján készült (amit még A klónok háborúja fejlesztésekor mondott), miszerint egy golyós egér golyója legyen a város látványának kiindulópontja.
- A fegyver beceneve, a Hercegnő, utalás Satine Kryze-re, a Mandalore hercegnőjére. A nő pacifista irányelveit tekintve irónikus a névválasztás, hasonlóan a mi világunk Peacemaker nevű fegyveréhez.
- Az epizódot először az orlandói Star Wars Celebrationön mutatták be, 2017. április 15-én, hat hónappal a tévés megjelenése előtt.
- A sztori korai változatában Sabine-nek volt egy "lovagi" jelenete a Sötétkarddal, amely során a mandalori katonák páncéljára megperzselt jel került.
- Most először utaltak a mandalori harcosok páncéljára beskarként. Ez a kifejezés a Legendákban mutatkozott be, Karen Traviss Republic Commando regényeiben, nevet adva a "mandalori vasnak", ahogy Tom Veitch Tales of the Jedi képregényében hívták.
- A Sabine, aki fegyvereket tervezett a Birodalomnak visszatérés a karakter eredeti koncepciójához, ahogy az életrajzában korábban is szerepelt: "Sabine munkája közvetlenül felelős egy szörnyű eseményért, melyet a Birodalom követett el." A konkrét részleteket eddig a történetszálig homály fedte, hogy hatásosabb legyen.
- A történet korai változatában Bo-Katan használni akarta a fegyvert a Birodalom ellen. Amikor döntés elé került, végül úgy döntött, hogy elpusztítja azt, bizonyítva ezzel magának, hogy alkalmas vezetőnek. A történet előrehaladtával ezt a szerepet Sabine kapta, míg Bo-Katan lett a józan ész hangja.
- Az epizód tovább bővíti az ismert mandalori klánok és házak számát. A szerteágazó kinézetük eltérő ősökre utal, ahogy azt a Kryze és a Vizsla családok közötti különbség is kifejezte A klónok háborújában.

 

Concept Art galéria

 

1.jpg

Bo-Katan teljes karakter koncepció rajza

 

2.jpg

Tiber Saxon teljes karakter koncepció rajza

 

3.jpg

Az Eldar klán harcosa

 

4.jpg

Az impulzus generátor koncepció rajza

 

5.jpg

A Rook klán egyik női tagja

 

6.jpg

Az AT-DP impulzusfegyver

 

7.jpg

A Viszla klán egyik harcosa

 

8.jpg

Alrich Wren teljes karakter koncepció rajza

 

9.jpg

Ezra hátirakétája

 

10.jpg

Mandalore hegyi út

 

11.jpg

Mandalore-i börtön előörs

 

12.jpg

A Mandalore-i börtön előőrs belső tere I

 

13.jpg

Mandalore-i börtön előörs II

 

14.jpg

A Mandalore-i börtön előörs leszálló platformja

 

15.jpg

Sundari és a mellette látható csillagromboló koncepció rajza

 

16.jpg

Birodalmi csapatszállító küldő nézetből

 

17.jpg

Birodalmi csapatszállító belső nézete

 

18.jpg

A Kryze klán parancsnoki tábora

 

19.jpg

A Csillagromboló hangárában található vezérlő terem

 

20.jpg

Csillagromboló hangár

 

21.jpg

A Kryze klán egyik Gauntlete

 

22.jpg

Sabine és Ezra koncepció rajzon

 

23.jpg

Hark százados és Alrich Wren kettőse koncepció rajzon

 

24.jpg

Harc a Mandalore-on

 

25.jpg

Sabine koncepció rajza

 

26.jpg

Csillagromboló koncepció rajz

 

27.jpg

Sundari éjjel

 

28.jpg

Sabine, Tiber Saxon és a "Duchess"

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel kapcsolatban itt, a felirattal kapcsolatban pedig itt találsz információt. Ezt a topikot ne ezekre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 5 hónappal később...

Úgy érzem, a Rebels évadnyitóira közösen jellemző, hogy nem túl hatásvadász, néha kicsit lüke is, de rendkívül szórakoztató. Ez alól ez az epizód sem kivétel, mondom úgy, hogy eleddig szerintem ez volt a második legjobb évadnyitó a The Siege of Lothal után. Sabine és Mandalore története úgy érzem, itt lezárult. Bár ez nem jelenti azt, hogy véget is ért, de egy olyan korszak köszönt be, amit már nem feltétlen kell figyelemmel kísérnünk.

 

A trón visszakerült a Kryze-ekhez, ahonnét pontosan az a kard lökte le őket, ami visszajuttatta őket. Meg tudom érteni, hogy nem akarta elfogadni ezt a fegyvert, hiszen ez végzett a nővérével és a vezetőjével is, egyben a Sith-ek kezére játszotta Mandalore-t. De talán rég nem volt olyan jó helyen, mint most. Amúgy ez nagyon tetszik, hogy Bo-Katan, aki anno csak egy arctalan mellékkarakter volt Pre Vizsla mellett, most Mandalore királynője lett. Terroristából uralkodó.

 

Sabine szerintem ezután nem marad már Mandalore-on, visszatér a Ghostra. Amit kellett, megtette a bolygóján, ugyanakkor a Lázadók Szövetségét szolgálhatja a Yavin IV-en. Hera anno próbálta megértetni vele a nagyobb cél figyelését, és ezt szerintem figyelembe is fogja venni. Mandalore-nak egyedül esélye sincs, Bo-Katanék most csak annyit tehetnek, hogy kitartanak a bolygójukon, amíg a Szövetség megnyeri a háborút. És persze kölcsönösen segíthetik egymást, a mandalore-iak azzal, hogy hagyják Sabine-t a Ghost legénységével tartani.

 

Örültem, hogy nem játszották el, hogy Sabine visszakapja az apját, erre elveszti az anyját. Éppen elég árva hős (Luke, Leia, Anakin, Ezra, Jyn, Kylo... majdnem minden történet főhőse fél- vagy teljesen árva) szaladgál a Galaxisban, nem kell feleslegesen szaporítani. A csaták is jók voltak, bár nálam olyan tetőpontot, mint például az atolloni csata egyik sem ért el.

 

Összességében tehát jó kis nyitás volt, de érezhetően csak a szokásos nyitás. A nagyobb dolgok még ezután jönnek. Apropó, ez az első évadnyitó, amiben nem volt benne a Ghost teljes legénysége.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hát, vegyesek az érzéseim az évadnyitóval kapcsolatban.

Az elején mondogatták, hogy mennyire fontos az egész bolygó szempontjából, hogy kiszabadítsák Sabine apját, erre az egész súlytalanná válik Bo-Katan megjelenésével. Talán később még betekintést nyerünk, hogy milyen szerepet is játszik egy művész egy bolygó lázadásában, de úgy érzem, hogy a mandalore-i szálat erre a sorozatra már lezárták.

 

Aztán ott van az első rész végi dráma, hogy meghaltak Sabine szülei attól a fegyvertől, amit ő tervezett, leszámítva azt az apróságot, hogy rögtön kiderült, hogy mégsem... Az egész viszonylag jól felépített jelenet nevetségessé vált ezzel a felesleges drámázással. Sokkal ütősebb lett volna az egész jelenet, ha legalább az egyik rokonját elvesztette volna, miközben a másikat meg foglyul ejtik.

 

A harmadik nagy fekete pont a rész mellett, az, hogy Sundarit csak kívülről láthattuk. A TCW-ban Mandalore az egyik legjobb látványvilággal rendelkező bolygó volt, erre itt mit kaptunk? A semmi közepén álló erődöt, egy semmi közepén elterülő kietlen kanyont, és egy csillagromboló belsejét. Megértem én, hogy kicsi a költségvetés, de akkor helyezték volna a cselekményt a Concordiára. Nem lett volna sztoriidegen, és ott nem vártam volna el az esztétikus látványvilágot.

 

Továbbá a Rebels még mostanra sem tudta megtanulni, hogy hogyan kell életszerűen kezelni a jetpack-eket. A TCW-ben olyan szép koreográfiát alkottak Vizslának a Maul elleni harcban, a Friends in Needs és a Lawless akcióiról nem is beszélve, itt meg úgy kezelik, mintha egy egyszerű antigravitációs készülék lenne... Az én szememet nagyon bántotta, főleg Bo-Katanék megérkezése, mert ott nem csak egy undorító vágás van, hanem a newtoni törvények meggyalázása. Azoké a törvényeké, amelyet hasonló ehlyzetben az epVI, az epII, de még a TCW is be tudott tartani.

 

Aztán ott van, hogy kétszer is eljátszották, hogy Kanant körbevették rohamosztagosok, és mindkétszer ahelyett, hogy lelőtték volna mint egy kutyát, inkább felszólították megadásra. Komolyan mondom, harchelyzet van, egy jedivel álltok szemben, lőjetek már az istenit...

 

Végül pedig ez az egész mandalore új vezére is elég gagyin lett felépítve. Elkezdték pedzegetni, hogy Bo Katan nem alkalmas vezetőnek, mert már egyszer csúnyán felsült, majd Fennel beszélgetni kezdenek, hogy Sabine milyen sokat fejlődött, és milyen jó vezér lenne. A tradíciókat is megtanulta tisztelni, és belátta, hogy az egyéni ambíciói nem mindig jó irányba vezetnek. Erre mi lett a megoldás: legyen Bo Katan az új vezér... WTF?!?! Ok, én sem támogatom, hogy egy 16 éves fruska vezesse az egész bolygó lázadását, de akkor miért építették ezt 40 percen keresztül?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Jó kis évadnyitó volt, bár valóban volt pár furcsa megoldás.

 

A trón visszakerült a Kryze-ekhez, ahonnét pontosan az a kard lökte le őket, ami visszajuttatta őket. Meg tudom érteni, hogy nem akarta elfogadni ezt a fegyvert, hiszen ez végzett a nővérével és a vezetőjével is, egyben a Sith-ek kezére játszotta Mandalore-t. De talán rég nem volt olyan jó helyen, mint most. Amúgy ez nagyon tetszik, hogy Bo-Katan, aki anno csak egy arctalan mellékkarakter volt Pre Vizsla mellett, most Mandalore királynője lett. Terroristából uralkodó.

Ez a bekezdés parádésan foglalja össze Mandalore helyzetét, ahogyan a készítők is parádésan kezelték a szimbólumokat. Tényleg van abban valami különleges, hogy az a bizonyos kard éppen Bo kezébe kerül. Ahogyan annak is, hogy Sabine ezzel pusztítja el a korábban saját maga által tervezett fegyvert.

 

Sabine apját én valahogy eleve súlytalannak éreztem. Nyilván a lány és a családjának szempontjából teljesen érthető a fontossága, de globálisan már kevésbé tűnt kulcsfigurának. Bár simán lehet, hogy a Birodalom csak azért tulajdonított neki ekkora jelentőséget, mert ő volt a kulcs Sabine-hoz, aki pedig a fegyver kiteljesedéséhez. Szóval erre azt mondom oké.

Az viszont határozottan nem tetszett, hogy Sabine anyja és bátyja is csodával határos módon túlélte a fegyver első bevetését. Talán sok lett volna az "árva" karakter, bár nekem ez eszembe se jutott, viszont akkor ott lett volna a testvére is. Fel van építve egy dráma, aztán lerombolják. Pedig fontosak a hősies veszteségek is, most jó alkalom nyílt volna rá, de megint bevetettek egy csodafegyvert úgy, hogy annak "ismert" áldozata nincs. Vagy ha már egyik rokont se akarták megölni, akkor hagyták volna ezt a hatásvadász megoldást és ne próbálták volna ezt sugallni.

 

Nekem még Thrawn "kameója" jött be nagyon, ugyanakkor hagyott némi hiányérzetet az a vonal, amibe őt is beleszőtték. Baromi jó ötlet volt ugyanis előhozni, hogy a Birodalom mennyire szembeköpi Mandalore hagyományait, miközben az univerzum leginkább hagyománytisztelő népéről van szó. Ezt zseniálisan mutatták be, az admirális pedig remekül passzolt ehhez. Ugyanez igaz arra a motívumra, hogy egy ilyen fegyvertől joggal retteghet minden mandalore-i és nincs garancia arra, hogy ellenük nem vetik be.

Thrawnnál megint azt láttam, hogy messze kimutat a birodalmi keretekből. Legalább annyira tiszteli Mandalore hagyományait és átérzi a helyzetüket, mint ahogyan a Birodalomét. Így aztán rögtön át is látja a helyzetet, hogy ebből baj lesz. Az más kérdés, hogy nem állítja le a bugris Saxont és jegeli inkább egy időre a fegyvert, inkább hagyja a vesztébe rohanni. Néha azt érzem, hogy ha a saját igazságérzetét sérti bizonyos birodalmi irány, akkor mivel a konfliktus felvállalásával úgyse menne semmire, inkább szándékosan hagyja rossz irányba menni a dolgokat, kvázi szabotálva az ügyet. Nem tudom mi lesz a sorsa, de simán el tudom képzelni, hogy emiatt egyszer még a Birodalommal szemben találja magát.

Amiért viszont nagy kár, hogy ezt nem fejtegették tovább, nem zárták le ezt az ívet. Az lett volna az igazi, ha Saxon emberei közül is egy csomó mandalore-i megszökik és csatlakozik Sabine-ékhoz. Az tette volna fel a pontot az i-re. Azért itt most gyönyörűen megágyaztak annak, hogy a teljes Mandalore Birodalomellenes legyen, de tartok tőle, hogy ez már a Rebels-ben nem kerül elő többet.

 

A harmadik nagy fekete pont a rész mellett, az, hogy Sundarit csak kívülről láthattuk. A TCW-ban Mandalore az egyik legjobb látványvilággal rendelkező bolygó volt, erre itt mit kaptunk? A semmi közepén álló erődöt, egy semmi közepén elterülő kietlen kanyont, és egy csillagromboló belsejét. Megértem én, hogy kicsi a költségvetés, de akkor helyezték volna a cselekményt a Concordiára. Nem lett volna sztoriidegen, és ott nem vártam volna el az esztétikus látványvilágot.

Szerintem ez koncepcionális volt. Könnyen lehet, hogy abból az esztétikus látványvilágból már semmi nem maradt, csak a kietlenség. Sabine palotájából aligha maradt bármi érdemleges, a Birodalom tűzzel-vassal irtotta a bármilyen egyediséget és művészetet. Pont ez a kontraszt mutatja mennyire más világ már ez. Tény és való, hogy tálalhatták volna ezt ügyesebben, de azért pedzették.

 

Végül pedig ez az egész mandalore új vezére is elég gagyin lett felépítve. Elkezdték pedzegetni, hogy Bo Katan nem alkalmas vezetőnek, mert már egyszer csúnyán felsült, majd Fennel beszélgetni kezdenek, hogy Sabine milyen sokat fejlődött, és milyen jó vezér lenne. A tradíciókat is megtanulta tisztelni, és belátta, hogy az egyéni ambíciói nem mindig jó irányba vezetnek. Erre mi lett a megoldás: legyen Bo Katan az új vezér... WTF?!?! Ok, én sem támogatom, hogy egy 16 éves fruska vezesse az egész bolygó lázadását, de akkor miért építették ezt 40 percen keresztül?

Szerintem nem azt építették, hogy Sabine legyen a vezér, hanem hogy segíthessen összefogni a klánokat, ill. méltó legyen arra, hogy Bo-Katan elfogadja tőle a kardot és a vezérszerepet. Amúgy azt egyedül ő maga állítja, hogy elbukott és nem méltó a vezetésre, de már akkor érezhető, hogy ez túlzott önmarcangolás. Túl tökéletes volt ő erre a pozícióra ahhoz, hogy soha ne térjen vissza.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Jó kis évadnyitó volt, bár szerintem nem emelkedett ki a többi közül. Kicsit olyan mintha körbe ért volna a TCW-ben elindított Mandalore történet, beleértve a fekete kardot is. Anno amikor feltűnt Pre Vizsla kezében, nem gondoltam volna, hogy ekkora utat fog bejárni. Talán most először jutott olyan személy kezébe aki valóban megérdemli, hogy képviselje mindazt amit a kard jelképez: Mandalore egységét! Ezt nagyon szépen szimbolizálta az a jelenet, amikor a végén szinte minden klán elfogadja Bo-t vezetőnek. Ez egy olyan pillanat a történelmükben amire nem sok példa akad. Bo Katanról nekem nem csak jó emlékeim vannak. Ugye ő Pre Vizsla klánjába tartozott, és a mai napig se értem mit evett rajtuk? Az a klán pont ellentéte volt annak az értékrendnek amit nővére, Satine képviselt. Valószínűleg Satine halála és Maul hatalomra kerülése után Bo is megtért, így meg tudok bocsájtani neki. Itt is volt pár olyan mondata ami ebbe az irányba mutat. Ráadásul ha a Jedik megtették vezetőnek anno (apropó erről van valami képregény vagy regény? Említik ezt valahol?) akkor nagy baj nem lehet.

 

A Wren család is érdemel pár szót. Főleg Sabine apja, aki nagy meglepetést okozott. Nem egy militáns fickó, hanem művész. :o Nagyon egyedi lett. Ezáltal érthető lett Sabine is, miért olyan amilyen. Ezt szerintem zseniálisan oldották meg. Sose értettem mi visz egy mandalore-i csajt arra, hogy olyan legyen mint egy neon reklám: színes, szagos, festegető. Most már tudom. Családi vér. A Mandalore sztorival egyébként Satine drámájának végére is pont került. Bár volt egy kis ijesztés, hogy a saját fegyverével az anyját és a testvérét is megölték, de ez szerencsére nem realizálódott, sőt, a végén jól jött ki a dologból.

 

Apropó szuper-fegyver. Erről sok olyan elődje jutott az eszembe, amit már a klónháborúkban is kipróbáltak, mégis befuccsoltak. Itt annyival másabb a helyzet, hogy most erkölcsi dilemma okozza a fegyver kiiktatását. Még a tervrajzait is eltüntették, ami különösen jól megmagyarázza, később miért nem látjuk ezt a gépet. De visszatérve az erkölcsösségre. Itt Bo Katan akkorát nőt a szememben, hogy az ihaj. Az elején említett kétségeim ekkor váltak köddé. Egy olyan fegyver került a birtokukba ami akár a polgárháború menetét is megfordíthatta volna, ennek ellenére Katan ráveszi Sabine-t, hogy ez nem az ő módszerük. :clap: Az egész generátoros jelenet nagyon szép volt és kontrasztos. Megmutatta Mandalore két lehetséges jövőjét: Tiber Saxon és a saját népének gyilkolása, vagy Bo Katan és egy szebb jövő reménye, mely az összefogáson alapszik. Azért azt nem bántam, hogy ez a Tiber gyerek megkapta azt ami járt.

 

Kíváncsi voltam Satine vajon marad-e Mandalore-on, de fura mód nem. Nem vesz részt a polgárháborúban. Pedig az ő tudása otthon is hasznos lenne. Na mindegy.

 

Ezra szinte végig bohóckodta a részt, ez kicsit meglepett. :) Kanan és Hera kvázi szerelmes enyelgése már szerintem egy nagyobb dolognak (talán az elválásnak) ágyaz meg. Az is érdekes volt, hogy Hera kiemelte mennyire fontos tagjai ők a lázadásnak. Ennek tükrében kettőzött kíváncsisággal fogom figyelni mi lesz velük az évad végéig.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én is azt hittem, hogy Sabine-t népe vezérévé karakterfejlesztik. A sötétkard előkerülése, hozzákerülése, a vívóleckék, a Ghost-család elhagyása, Saxon legyőzése, anyja visszanyert bizalma, és még ez a két rész is végig ebben hitben tartott. Az utolsó képkockáig bíztam benne,még akkor is mikor Bo Katannál volt már a kard. És Nem.. Kár!

Ha létezik olyan rajongó aki nem látta aTCW-t vagy legalábbis nem végig és ezt meg igen, méginkább leshet, hogy" mi van?" amúgy tudok ilyenről..

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ehhez képest Sabine amióta visszatért Mandalore-ra, végig azt keresi kinek adhatná át a kardot. Itt is felkínálja már az elején Bo-nak. Nem mondom, lehet megtévesztő is Sabine útja de bennem sose merült fel komolyabban, hogy ő lesz Mandalore első számú embere.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ehhez képest Sabine amióta visszatért Mandalore-ra, végig azt keresi kinek adhatná át a kardot. Itt is felkínálja már az elején Bo-nak. Nem mondom, lehet megtévesztő is Sabine útja de bennem sose merült fel komolyabban, hogy ő lesz Mandalore első számú embere.

Pontosan. Engem megtévesztett. Nekem úgytűnt egy identitását kereső bizonytalan hőssel lesz dolgunk. Elegáns megoldással is vonták -volna- ki az egyenletből, erre most ahogy Dzséjt írja, visszavezethet az útja a Ghostra.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ha Mandalore sorsa a mi szemszögünkből nézve talán le is zárult, de sok minden fog ott még történni. Most összeállt egy rég nem látott egység, ami által teljes erőbedobással szembeszállhatnak a Birodalommal. Viszont még mindig ott vannak Saxon csatlósai, akik a Birodalom oldalán harcoltak és ott a nagy kérdés mi lesz velük. Egy biztos, a harcok nem érnek véget, sőt, bizonyos szempontból csak most kezdődik igazán a háború a mandalore-iaknak. Szóval bőven olyan a helyzet, hogy Sabine-ra bármikor szükség lehet, a sorozat zárása környékén simán elképzelhető, hogy visszatér a népéhez.

 

Ami pedig a népvezér szerepét illeti, Sabine azért túlzás lett volna. Persze, rengeteget fejlődött, sokat tett a népéért, igazi egyéniség, és baromira kedvelem a karakterét. De mégiscsak egy nagyon fiatal csajsziról van szó, aki egyelőre erősen kételkedik magában, bizonytalan. Ez természetes is, egyrészt a kora, másrészt a múltja miatt is. A lényeg az, hogy azért egy Mandalore jelentőségű és történelmű rendszert furcsán venné ki magát, ha rábíznák. Nem baj, ha ennyire azért nem meseszerű a SW világa, hiába vagyunk az OT érájában. Bo Katan tökéletes vezetőjellem és legalább annyira megérdemli a pozíciót, mint Sabine. Neki pedig majd eljön az ideje, teljesen biztos vagyok abban, hogy fog ő még hivatalosan a népének vezetője lenni, de most még korai volna.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

. Neki pedig majd eljön az ideje, teljesen biztos vagyok abban, hogy fog ő még hivatalosan a népének vezetője lenni, de most még korai volna.

Épp ez az, hogy én simán el tudnám képzelni Katan mellett mint támogatót. De ha csatlakozik a lázadáshoz ezek után az a szememben visszalépés.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hát, vegyesek az érzéseim az évadnyitóval kapcsolatban.

Inkább mondjuk, hogy rossz a véleményed róla mert alább ez jött le. :D

 

Aztán ott van az első rész végi dráma, hogy meghaltak Sabine szülei attól a fegyvertől, amit ő tervezett, leszámítva azt az apróságot, hogy rögtön kiderült, hogy mégsem... Az egész viszonylag jól felépített jelenet nevetségessé vált ezzel a felesleges drámázással. Sokkal ütősebb lett volna az egész jelenet, ha legalább az egyik rokonját elvesztette volna, miközben a másikat meg foglyul ejtik.

Ez meg sablonos lett volna. Az egyik főhős családtagja meghal. Hol is láttam már ezt? Ja megvan. SW. :D Nem mondom, hogy így jobb, lehet hagyni kellett volna ezt a dolgot.

 

A harmadik nagy fekete pont a rész mellett, az, hogy Sundarit csak kívülről láthattuk. A TCW-ban Mandalore az egyik legjobb látványvilággal rendelkező bolygó volt, erre itt mit kaptunk? A semmi közepén álló erődöt, egy semmi közepén elterülő kietlen kanyont, és egy csillagromboló belsejét. Megértem én, hogy kicsi a költségvetés, de akkor helyezték volna a cselekményt a Concordiára. Nem lett volna sztoriidegen, és ott nem vártam volna el az esztétikus látványvilágot.

Viszont ebben abszolút nem értek egyet. Miért kellett volna látnunk Sundarit belülről? Láttok már korábban eleget. Egyébként a sorozat látványvilága hűen követi az EPIV felállította sarokpontokat. Puritánság mindenhol. És így még a költségvetést se kell megmagyarázni. ;)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ehhez képest Sabine amióta visszatért Mandalore-ra, végig azt keresi kinek adhatná át a kardot. Itt is felkínálja már az elején Bo-nak. Nem mondom, lehet megtévesztő is Sabine útja de bennem sose merült fel komolyabban, hogy ő lesz Mandalore első számú embere.

Én is így vagyok ezzel. A Legacy of Mandalore végén elég konkrétan kijelentette, hogy nem ő lesz a vezető, keres majd valakit, aki el tudja kommandírozni a bolygót. Ezután én nem is éreztem, hogy ebbe az irányba vinnék a karaktert, pláne mert ebben a részben is tíz perc után már másnak nyújtogatja a kardot. Eleve nem úgy mutatták be a Rebels eddigi évadaiban, hogy Wren kisasszony jó vezető lenne. Sokkal inkább magányos farkas, aki hajlandó csapatba verődni, de másokat nem irányít. Sabine régebb óta van a Ghoston, mint Ezra, ráadásul eleve egy harcos kultúra tagja, emellett még lángelme is, mégis Ezra lett kettőjük közt magasabb rangú tiszt a Szövetségben. Ez is csak azt mutatja, hogy Sabine nem irányító karakter. Nem is alkották meg annak és elég sokszor elmondja, hogy nem is az. Potenciál van benne (ezt látják mások), de amíg ő maga nem akar élni ezekkel a lehetőségekkel, addig nem is fog ilyen irányba elindulni a karakter, már pedig alaposan a szánkba rágták, hogy nem akar élni a vezetői lehetőségekkel.

 

Ha Mandalore sorsa a mi szemszögünkből nézve talán le is zárult, de sok minden fog ott még történni. Most összeállt egy rég nem látott egység, ami által teljes erőbedobással szembeszállhatnak a Birodalommal. Viszont még mindig ott vannak Saxon csatlósai, akik a Birodalom oldalán harcoltak és ott a nagy kérdés mi lesz velük. Egy biztos, a harcok nem érnek véget, sőt, bizonyos szempontból csak most kezdődik igazán a háború a mandalore-iaknak. Szóval bőven olyan a helyzet, hogy Sabine-ra bármikor szükség lehet, a sorozat zárása környékén simán elképzelhető, hogy visszatér a népéhez.

Szerintem a mandalore-i polgárháború most elhúzódik a galaktikus polgárháború végéig, szóval még eltart olyan 5-6 évig. A helyzet az, hogy hiába lázad fel egy bolygó, a Birodalom odaküld 1-2 csillagrombolót, és akkor a legjobb esetben egy hosszúra nyúló patthelyzet alakulhat ki. Hasonló van, vagyis volt Ryloth-on is, amíg fel nem számolták az ottani lázadást. Talán az egyetlen különbség, hogy Mandalore-on nyíltabb lesz a háború, hiszen ott az egyszerű polgár is felér egy kisebb hadsereggel, szóval nem kell terrorista módszerekhez vagy gerillaháborús taktikákhoz folyamodniuk. Ugyanakkor önmagukban nem fogják tudni kiűzni a Birodalmat, hiszen azok költői túlzással ugyan, de végtelenített sorokban küldhetik a komplett hadseregekkel feltöltött csillagrombolókat. (És még az is ott van az is, hogy az egész bolygót salakká bombázhatják az űrből.)

 

Ami pedig a népvezér szerepét illeti, Sabine azért túlzás lett volna. Persze, rengeteget fejlődött, sokat tett a népéért, igazi egyéniség, és baromira kedvelem a karakterét. De mégiscsak egy nagyon fiatal csajsziról van szó, aki egyelőre erősen kételkedik magában, bizonytalan. Ez természetes is, egyrészt a kora, másrészt a múltja miatt is. A lényeg az, hogy azért egy Mandalore jelentőségű és történelmű rendszert furcsán venné ki magát, ha rábíznák. Nem baj, ha ennyire azért nem meseszerű a SW világa, hiába vagyunk az OT érájában. Bo Katan tökéletes vezetőjellem és legalább annyira megérdemli a pozíciót, mint Sabine. Neki pedig majd eljön az ideje, teljesen biztos vagyok abban, hogy fog ő még hivatalosan a népének vezetője lenni, de most még korai volna.

Mondjuk a Star Warsban nem idegen dolog, hogy fiatalokat tesznek meg bolygók uralkodójává, hiszen Amidala fiatalabb volt Sabine-nál, amikor Naboon királynősködött, és mint tudjuk, nem ő volt a legfiatalabb. És Leia is fiatalabb, amikor már a Szövetség egyik vezetője és az Alderaan szenátusi képviselője. Ugyanakkor nekem sem tetszett volna, ha egy polgárháborúba taszigált bolygó élére egy gyerek kerül. Így is fura, hogy a Szövetségben vagy a Köztársasági Nagy Hadseregben gyerekek parancsnokolhatnak, de legalább Ezra és Ahsoka Jedik.

 

Épp ez az, hogy én simán el tudnám képzelni Katan mellett mint támogatót. De ha csatlakozik a lázadáshoz ezek után az a szememben visszalépés.

Szerintem nem visszalépés. Mandalore-on most már semmit sem tehet. Ahogy fent ecseteltem, egymaga a bolygó nem fogja megállítani a Birodalmat. Mandalore-on semmit sem tehet a Birodalom ellen, mert nem ott fogják megdönteni. Nem válhatnak ki, és nem is állíthatják meg a következő csillagrombolót, ami újabb közel 10 ezer rohamosztagost dob le a felszínre. Ellenben a Lázadók Szövetségének szüksége van olyan harcos lángelmékre, mint Sabine. A Szövetségnek van csak esélye megdönteni a Birodalmat, és ha ebben segít nekik Sabine, akkor segít a népének is. Ez az, amit Herával kapcsolatban Cham nem értett meg. Pedig Ryloth-nak annyi esélye sem volt a Birodalommal szemben, mint a Mandalore-nak van, pedig annak sincs semmi esélye.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem a mandalore-i polgárháború most elhúzódik a galaktikus polgárháború végéig, szóval még eltart olyan 5-6 évig. A helyzet az, hogy hiába lázad fel egy bolygó, a Birodalom odaküld 1-2 csillagrombolót, és akkor a legjobb esetben egy hosszúra nyúló patthelyzet alakulhat ki. Hasonló van, vagyis volt Ryloth-on is, amíg fel nem számolták az ottani lázadást. Talán az egyetlen különbség, hogy Mandalore-on nyíltabb lesz a háború, hiszen ott az egyszerű polgár is felér egy kisebb hadsereggel, szóval nem kell terrorista módszerekhez vagy gerillaháborús taktikákhoz folyamodniuk. Ugyanakkor önmagukban nem fogják tudni kiűzni a Birodalmat, hiszen azok költői túlzással ugyan, de végtelenített sorokban küldhetik a komplett hadseregekkel feltöltött csillagrombolókat. (És még az is ott van az is, hogy az egész bolygót salakká bombázhatják az űrből.)

 

Ebből a szempontból is óriási dolog Bo-tól, hogy elpusztít egy olyan fegyvert, ami elvileg a javukra dönthetné el a háborút. Erre nem sokan lettek volna képesek ebben a helyzetben.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem már előző héten sikerült megtekintenem a részt, ámcsak most sikerül írnom róla.

 

Kezdeném rögtön azzal, hogy vártam én a premiert, ám valamiért nem ütött akkorát, mint azt vártam. Persze még így is a jobban sikerült évadnyitók közé sorolandó, de láttunk már ennél jobb kezdést is. Én valamiért azt hittem, hogy itt most sokkal nagyobb volumenű dolgok fognak történni - persze így is történtek, gondoljunk csak Bo-Katan vezetővé válására például - de aztán rá kellett döbbennem, hogy 2 rész alatt nem lehet Mandalore polgárháborúját normálisan lezárni.

 

A rész elején lévő akció könnyen visszahozott a fősodorba, Ezra ügyetlenkedése a jetpack -el megmosolyogtató volt számomra, kicsit Jar-jart megidézve. :D Bo-Katan feltűnésének megörültem, ám valamiért nem éreztem annyira jelentősnek a szerepét - ez főleg az első részre értendő, a 2. felvonásban már megvolt a maga szerepe. Ugyancsak ilyen szerep jutott Sabine apjának, akinek azt hittem, hogy Bo-Katan -hoz hasonlóan fontos szerep jut, ám sajna nem így lett. De legalább már tudjuk, hogy Sabine kitől örökölte a művésziességét. :D

 

Jó volt megtudni, hogy Mandalore -on régebben létezett fű, csak a háborúk miatt eltűntek Sabine születésére. Nagyon érdekes, szívesen látnám azt az időszakot a jövőben.

 

A birodalom szuperfegyverének bevetése és annak következménye - főleg a következménye - nekem fura volt. Belengedték azt, hogy Sabine elvesztette az anyját és a testvérét, erre a kövi részben már élnek is? Jó tudom gyerekműsor, meg azért már elég sok árva gyerek kószál a galaxisban, de azért kicsit kihagyott ziccernek tartom ezt.

 

Saxon igazi birodalmiként viselkedett, örültem is a végén, hogy meghalt. Bo-Katan és Sabine beszélgetése a fegyverről is szép volt, és az, hogy Bo rábeszéli Sabine -t, hogy pusztítsa el a fegyvert, az megsüvegelendő.

Bo-Katan vezetővé válása pedig egy gyönyörű jelenet volt. Nekem nagyon tetszett, és tkp. most kezdődik majd el az igazi háború a birodalom és az egységes mandalore között.

 

Amit még kicsit sajnálok, hogy Sundarit nem láthattuk belülről. Nagyon érdekelt volna, hogy hogyan néz ki a főváros.

Szerkesztve: - Bence1997
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Inkább mondjuk, hogy rossz a véleményed róla mert alább ez jött le. :D

Ezért vannak dolgok, amik tetszettek is, igaz azokat nem írtam bele az értékelésbe. Például tetszett Sabine apjának a karaktere. Végre nem egy sablon mandalore-i. Az is bejövős, hogy a Mandalore-on újra a klán rendszer lépett életbe, ahogy az mindig is volt, nem ez a Satine féle hülyeség. A beskar visszahozása a kánonba is piros pontot érdemel.

 

Ez meg sablonos lett volna. Az egyik főhős családtagja meghal. Hol is láttam már ezt? Ja megvan. SW. :D Nem mondom, hogy így jobb, lehet hagyni kellett volna ezt a dolgot.

De ennél gázabbra nem igazán lehetett volna megcsinálni, mint sikerült. Sablonos... sablonos, az egész SW maga egy sablon halom. Nem hiszem, hogy ezen most kellene fennakadni

Viszont ebben abszolút nem értek egyet. Miért kellett volna látnunk Sundarit belülről? Láttok már korábban eleget. Egyébként a sorozat látványvilága hűen követi az EPIV felállította sarokpontokat. Puritánság mindenhol. És így még a költségvetést se kell megmagyarázni. ;)

Más, hogy valami puritán, és más, hogy teljesen üres, mindenféle környezeti elem nélkül. Ennél puritánabb bolygó talán csak az Abafar volt a TCW-ban, és ott direkt arra mentek rá, hogy kietlen legyen az egész. Ráadásul most egy olyan bolygón vagyunk, ami szemkápráztató látványvilággal rendelkezik. Most ne mondja nekem senki, hogy nem nézte volna meg szvesen, hogy mennyit változott Sundari a Birodalmi elnyomás alatt. Ha másért nem is, talán megcsodálhattunk volna néhány új Picasso féle emlékművet, hamár úgyis szóba került a főváros művésziessége.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

De ennél gázabbra nem igazán lehetett volna megcsinálni, mint sikerült. Sablonos... sablonos, az egész SW maga egy sablon halom. Nem hiszem, hogy ezen most kellene fennakadni

Nem kell fennakadni de Te mégis fennakadsz, hogy nem lett annyira sablonos csak egy kicsit. Most komolyan...ha meghalnak mitől lett volna jobb?

 

Más, hogy valami puritán, és más, hogy teljesen üres, mindenféle környezeti elem nélkül. Ennél puritánabb bolygó talán csak az Abafar volt a TCW-ban, és ott direkt arra mentek rá, hogy kietlen legyen az egész. Ráadásul most egy olyan bolygón vagyunk, ami szemkápráztató látványvilággal rendelkezik. Most ne mondja nekem senki, hogy nem nézte volna meg szvesen, hogy mennyit változott Sundari a Birodalmi elnyomás alatt. Ha másért nem is, talán megcsodálhattunk volna néhány új Picasso féle emlékművet, hamár úgyis szóba került a főváros művésziessége.

Mandalore egy az egyben ugyanúgy néz ki mint a TCW-ben. Itt ráadásul Sabine még el is meséli miért ilyen kietlen. Biztos jó lett volna látni belülről a várost, de emiatt nem fogok álmatlanul forgolódni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én meg azt kérdezem: miért hittétek, hogy az anyja és a testvére halt meg?

1) Egyetlen páncél elé térdel le Sabine, ami egyértelműen férfi páncél. Tehát az anya már kizárva.

2) A sisakon látszik a minta, és Tristan sisakján más minta van.

3) Tristant és Ursát a lövés pillanatában egy jármű mellett láttuk, de nincs csapatszállító a hulla mellett.

4) Tristan és Ursa egymás mellett álltak, Sabine viszont egy páncél elé térdelt le.

A készítők azért a fentiekkel eléggé egyértelművé tették, hogy legalábbis Sabine nem a családja hamvai felett roskadt össze, ami elég beszédes. Maga a karakter hihette őket halottnak, de a készítők jelezték, hogy azért ez nem egyértelmű. A félrevezetési szándék megvolt, de szokás szerint, aki odafigyel, az egyből levehette a jeleket. Mert ha azt akarták volna elhitetni, hogy Tristan és/vagy Ursa haltak meg, akkor nyilván az ő páncéljuk elé térdel le Sabine.

Viszont ha nem két másodperc, hanem egy hét van a két epizód között, akkor jó kis beszédtéma lett volna.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hát ez egy elég jó kis epizód volt. Satine, ha másban nem, de lélekben velünk volt. Leperegtek a twc ide vonatkozó részei, Satine-val, Kenobival és a mandalóri mindenki mindenki elle harcollal. :D Azért egy egység csak összejött. Grat a kis csapatnak. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én meg azt kérdezem: miért hittétek, hogy az anyja és a testvére halt meg?

1) Egyetlen páncél elé térdel le Sabine, ami egyértelműen férfi páncél. Tehát az anya már kizárva.

2) A sisakon látszik a minta, és Tristan sisakján más minta van.

3) Tristant és Ursát a lövés pillanatában egy jármű mellett láttuk, de nincs csapatszállító a hulla mellett.

4) Tristan és Ursa egymás mellett álltak, Sabine viszont egy páncél elé térdelt le.

A készítők azért a fentiekkel eléggé egyértelművé tették, hogy legalábbis Sabine nem a családja hamvai felett roskadt össze, ami elég beszédes. Maga a karakter hihette őket halottnak, de a készítők jelezték, hogy azért ez nem egyértelmű. A félrevezetési szándék megvolt, de szokás szerint, aki odafigyel, az egyből levehette a jeleket. Mert ha azt akarták volna elhitetni, hogy Tristan és/vagy Ursa haltak meg, akkor nyilván az ő páncéljuk elé térdel le Sabine.

Viszont ha nem két másodperc, hanem egy hét van a két epizód között, akkor jó kis beszédtéma lett volna.

Én speciel azért nem, mert fogalmam sem volt, mire képes a fegyver. A páncélt is összezúzHATja, vagy csak az embert? Lehetséges, hogy a két páncélból csak egynek maradtak meg a nyomai? Nem volt egyértelmű a szitu, és Sabine reakciója eléggé félrevezető volt. Elvégre ő is ismeri a testvér/anyja páncélját, mégis egyből azt feltételezte, hogy ők haltak meg. :)

 

Összességében jó kis évadkezdet volt, bár Mandalor sorsa kissé távol áll tőlem. Örülök, hogy végül Bo Katan lett az új vezető, Sabine szerintem sem olyan típusú ember, aki vezetésre született. Noha tény, hogy a rész közben ezt kezdték el felépíteni, így egy kicsit megtörte az ívet, amikor a végén odaadta a kardot Bo-nak. Főleg, hogy a rész elején ezt eljátszották, Katan visszautasította, majd külső narratívából láthattuk, hogy mennyire nagyot fejlődött Sabine vezetés terén. Ezek után ismét Bo-nak adni a kardot váratlan és ív törő volt, de a végeredménynek örülök, a rész felépítése viszont fura lett így.

 

A Sabine által tervezett fegyver pedig erősen emlékeztet a gungan pajzs generátorra, ami kiváló. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én speciel azért nem, mert fogalmam sem volt, mire képes a fegyver. A páncélt is összezúzHATja, vagy csak az embert? Lehetséges, hogy a két páncélból csak egynek maradtak meg a nyomai? Nem volt egyértelmű a szitu, és Sabine reakciója eléggé félrevezető volt. Elvégre ő is ismeri a testvér/anyja páncélját, mégis egyből azt feltételezte, hogy ők haltak meg. :)

 

Összességében jó kis évadkezdet volt, bár Mandalor sorsa kissé távol áll tőlem. Örülök, hogy végül Bo Katan lett az új vezető, Sabine szerintem sem olyan típusú ember, aki vezetésre született. Noha tény, hogy a rész közben ezt kezdték el felépíteni, így egy kicsit megtörte az ívet, amikor a végén odaadta a kardot Bo-nak. Főleg, hogy a rész elején ezt eljátszották, Katan visszautasította, majd külső narratívából láthattuk, hogy mennyire nagyot fejlődött Sabine vezetés terén. Ezek után ismét Bo-nak adni a kardot váratlan és ív törő volt, de a végeredménynek örülök, a rész felépítése viszont fura lett így.

Örülök, hogy mások is így éreznek ezekkel kapcsolatban :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én speciel azért nem, mert fogalmam sem volt, mire képes a fegyver. A páncélt is összezúzHATja, vagy csak az embert? Lehetséges, hogy a két páncélból csak egynek maradtak meg a nyomai? Nem volt egyértelmű a szitu, és Sabine reakciója eléggé félrevezető volt. Elvégre ő is ismeri a testvér/anyja páncélját, mégis egyből azt feltételezte, hogy ők haltak meg. :)

Szerintem ez inkább jelképes leborulás volt Sabine részéről. Azt hihette mindenki meghalt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Mivel Sabine ismerte a fegyver működését - elvégre ő tervezte -, így joggal hihette, hogy mindenki meghalt a környéken. A hamvak között meg kinek lenne kedve kutatni, amikor éppen azt látja, hogy az ő agyszüleménye miatt halt meg rengeteg ember? Most komolyan, mit érezhetett Sabine? Valami, amit ő teremtett, megölt több tucat embert a népéből, azon a helyen, ahol az anyja és a testvére volt, és ő tudja, mire képes a fegyver. Most komolyan elvárt, hogy kezdjen el ilyen lelki állapotban a hullák között kutatni? :roll:

Az, hogy nem az anyja vagy a testvére páncélját látjuk, az rendezői szempontból kifelé fontos. Mint Palpatine mosolya, amikor Plageuis haláláról beszél. Ez a nézőnek szól. Sabine-tól teljesen érthető, hogy nem kutatja fel a hullákat (talán nem is bírta volna ki, ha a rokonait látja elhamvadva). Az is érthető lett volna, ha a megérkezés pillanatában összeroskad, vagy helyből fejbe lövi magát.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Számomra teljesen egyértelmű volt, hogy amennyire csak lehetett Sabine közvetlen rokonaira utalt az a bizonyos jelenet. Nyilván nem egyértelműsítette, hogy ők voltak, hiszen azt nem lehetett volna már utána feloldani. De az egész dramaturgián azt éreztem, hogy erre van kihegyezve, az elejétől kezdve egészen odáig, hogy végül "előbújtak" ketten. Legalábbis ennél jobban nem lehetett volna félrevezetni a nézőt. Most ha konkrétan az anyja és a testvére páncélja elé térdel le Sabine, akkor abból hogyan visszakoztak volna utána úgy, hogy ne legyen baromi ciki az egész? :) Az meg nyilvánvalóan ki van zárva, hogy mondjuk fogja és fejbe lője magát, akármekkora törés is lenne.

 

Az persze jogos felvetés, hogy Sabine joggal hitte azt, hogy tényleg ők haltak meg, szóval a reakciója indokolt. Ez pedig nagyban kihat az egész jelenetre, hiszen leginkább az ő viselkedése alakítja ki bennünk a képet. Ennek ellenére feleslegesen hatásvadász megoldásnak láttam, nagyon színpadias volt az egész. Illetve én továbbra is tartom, hogy legalább az egyikőjük a kettő közül odaveszhetett volna. Helyettesíthetetlen kulcsszerepük már aligha lesz, az pedig sosem árt, ha néha hajlandóak olyan pozitív szereplőt is beáldozni, akinek legalább a nevét tudjuk. Nem kell mindig vérengzést csapni, de sokkal érezhetőbb lenne a veszteség és a dráma.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Számomra teljesen egyértelmű volt, hogy amennyire csak lehetett Sabine közvetlen rokonaira utalt az a bizonyos jelenet. Nyilván nem egyértelműsítette, hogy ők voltak, hiszen azt nem lehetett volna már utána feloldani. De az egész dramaturgián azt éreztem, hogy erre van kihegyezve, az elejétől kezdve egészen odáig, hogy végül "előbújtak" ketten. Legalábbis ennél jobban nem lehetett volna félrevezetni a nézőt. Most ha konkrétan az anyja és a testvére páncélja elé térdel le Sabine, akkor abból hogyan visszakoztak volna utána úgy, hogy ne legyen baromi ciki az egész? :) Az meg nyilvánvalóan ki van zárva, hogy mondjuk fogja és fejbe lője magát, akármekkora törés is lenne.

Ebben semmi újdonság nem volt. Sok olyan filmes jelent született már amiben eljátsszák ezt a szituációt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Mivel Sabine ismerte a fegyver működését - elvégre ő tervezte -, így joggal hihette, hogy mindenki meghalt a környéken. A hamvak között meg kinek lenne kedve kutatni, amikor éppen azt látja, hogy az ő agyszüleménye miatt halt meg rengeteg ember? Most komolyan, mit érezhetett Sabine? Valami, amit ő teremtett, megölt több tucat embert a népéből, azon a helyen, ahol az anyja és a testvére volt, és ő tudja, mire képes a fegyver. Most komolyan elvárt, hogy kezdjen el ilyen lelki állapotban a hullák között kutatni? :roll:

Az, hogy nem az anyja vagy a testvére páncélját látjuk, az rendezői szempontból kifelé fontos. Mint Palpatine mosolya, amikor Plageuis haláláról beszél. Ez a nézőnek szól. Sabine-tól teljesen érthető, hogy nem kutatja fel a hullákat (talán nem is bírta volna ki, ha a rokonait látja elhamvadva). Az is érthető lett volna, ha a megérkezés pillanatában összeroskad, vagy helyből fejbe lövi magát.

Azt kérdezted lentebb, hogy miként lehetett ez a jelenet egyesek számára félrevezető. Én pedig leírtam. :) Ennyi történt. Nem írt senki olyasmit, hogy Sabine-nak a hullákat kéne kutatnia. Ez a te agyszüleményed. :D De Sabine reakcióját látva nem kell nagy képzelőerő, hogy az ember azt hihesse, hogy mivel a páncél fölött az anyját és testvérét siratja = meghaltak. Amit leírtál, az egy éles szemű észrevétel - 10 emberből valszeg 1 nézi ilyen alapossággal a részt, a többieknek elegendőek a felszínes örömök.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Amit leírtál, az egy éles szemű észrevétel - 10 emberből valszeg 1 nézi ilyen alapossággal a részt, a többieknek elegendőek a felszínes örömök.

Az viszont nem az epizód hibája, hogy a többség megreked a felszínen. ;)

 

Azt kérdezted lentebb, hogy miként lehetett ez a jelenet egyesek számára félrevezető. Én pedig leírtam. :) Ennyi történt. Nem írt senki olyasmit, hogy Sabine-nak a hullákat kéne kutatnia. Ez a te agyszüleményed. :D

Persze, hogy az én agyszüleményem. :) Ezt használtam arra, hogy vázoljam, miért indokolt az, hogy Sabine lehuppan egy ismeretlen hulla elé, miért ott akad ki (amúgy Ody hozta be a leborulást a vitába, nem én, én már csak az ő gondolatmenetét folytattam), és miért feltételezi, hogy az anyja és a testvére is halott. Miért érdekelt in-universe, a karakter szempontjából a félrevezető viselkedés. A készítők megalkottak egy karaktert, aki az adott helyzetben reagál úgy, ahogy. Szerintem ez a legkevesebb, amit Sabine-tól várhatunk. Ugyanakkor out-universe megvannak a részből kimutató jelek, amik mutatják, a család él, vagy legalábbis esélyes, hogy él (mint írtam, ha normálisan, egy hét szünet lett volna, ez az egész nem így csapódik le).

A helyzet bonyolult, hiszen Sabine-nak reagálnia kellett valahogy, némi drámára is szükség van, elvégre mégis csak tömegmészárlás történt. Ugyanakkor a készítők egyértelműen nem akartak félrevezetni. És már ne haragudj, de szerintem ahhoz, hogy észrevedd, hogy egy páncél van, nem kettő, nem élesszeműség kérdése. Az meg, hogy nem tudtad, hogy működik a fegyver, nos... Nem volt elég világos abból, hogy mindenkiből csak a páncél maradt meg? Elég szép totálplánt kaptunk, és sehol egy páncél nélkül hamukupac. Minden kupacon ott a páncél, a logikus következtetés: a páncél nem hamvad el.

Persze valószínűleg a legjobb az lett volna, ha Tristan és Izolda... Azaz Ursa már az első rész végén előkerül, de mint írtam, a készítők valószínűleg nem úgy számoltak a részek készítésekor, hogy a nézőknek azonnal lesz esélye folytatni.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Amikor néztem én is azt hittem, hogy az anyja és a bátyja. :lol: Mentségemre szóljon, hogy elragadott a dráma. :P Ha van szünet a két rész között biztos nem így csapódik le. Emlékezzetek csak Barris árulására, azon mennyit kattogtunk. :P

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.