Ugrás a kommentre

Game of Thrones


Bomarr

Ajánlott hozzászólás

Tippre azért, mert nem kifejezetten gyerekműsor, így a Legónál vagy a Hasbrónál szóba sem jön a GoT. Felnőtteknek készülő szobrok/figurák viszont vannak szép számmal, pl. a Sideshow mostanában fog kihozni egy új Daenerys Targaryen szobrot.

 

game-of-thrones-daenerys-targaryen-sixth-scale-figure-threezero-902928-11.jpg

 

Csak ezek nem játékboltban kapható cuccok. Mondjuk vannak játékboltban kapható mütyűrök is, szóval azért ennek is megvan a maga kis merchandise-a. Itt szemezgethetsz is, játék is akad, nem csak gyűjtői cucc. Meg hátizsák, meg a többi.

 

Illetve pont ma jött a hír, hogy talán a Bethesda (Fallout, The Elder Scrolls) is készít egy GoT videojátékot.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szinte zéró akció. Az epizód 99 százalékában emberek beszélgetnek mégis az egyik legjobb epizód volt. Imádtam!

Lehet, hogy a 99% sok egy kicsit, de lényegében igazad van. Esemény még is volt bőven! Remek epizód, remek évad!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én sehol nem találtam arra infot hogy a Hajnal csatája után valaha is megtámadták volna a Falat. Biztos vagy ebben? Honnan az infó?

Akkor lehet, hogy rosszul emlékeztem. Mindenesetre az Éjkirályos történetről végül kiderült, hogy a másoknak mutattak be áldozatokat. Lehet hogy ennek az eseménynek a többszöri felemlegetése miatt alakult ki bennem az a kép, hogy a mások vissza-vissza jártak.

 

Illetve pont ma jött a hír, hogy talán a Bethesda (Fallout, The Elder Scrolls) is készít egy GoT videojátékot.

Már elvileg a Skyrim is annak készült így nem meglepő a dolog (és érződik is rajta rendesen). Mindenesetre az alapok biztos megvannak, már csak elő kell keresni őket az archívumból.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Tippre azért, mert nem kifejezetten gyerekműsor, így a Legónál vagy a Hasbrónál szóba sem jön a GoT. Felnőtteknek készülő szobrok/figurák viszont vannak szép számmal, pl. a Sideshow mostanában fog kihozni egy új Daenerys Targaryen szobrot.

 

Csak ezek nem játékboltban kapható cuccok. Mondjuk vannak játékboltban kapható mütyűrök is, szóval azért ennek is megvan a maga kis merchandise-a. Itt szemezgethetsz is, játék is akad, nem csak gyűjtői cucc. Meg hátizsák, meg a többi.

 

Illetve pont ma jött a hír, hogy talán a Bethesda (Fallout, The Elder Scrolls) is készít egy GoT videojátékot.

Köszi. Nem azt írtam, hogy nincs, hanem hogy messze nincs arányban a termékek előfordulása a körülötte lévő hype-pal. Otthon ha bemegyek egy Sparba vagy Müllerbe SW cuccok garmadája jön szembe. Persze az SW erősebb brand, mint a GOT, de ahhoz képest mennyire felkapott az utóbbi világ szinten, szinte sehol semmi. De valszeg a "nem gyerekeknek szól" besorolás miatt. Pedig biztos sok 10-14 éves gyerek nézi amúgy.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Tényleg nem volt benne sok akció, de ennyit én még GoT epizódon nem izgultam. Számomra a legjobb évadzáró lett a sorozatban. Azok a felállások, azok a beszélgetések, és még fordulat is volt benne. Ojvé!

 

 

Hadd kezdjem a kedvencemmel. Sansa fülét megint rágja Kisujj. Bele is ülteti a bogarat a fülébe. Aztán Sansa hívatja a húgát. Meg is jelenik a nagyteremben. Egy kisebb hadsereg áll ott. Sansa és Arya szót vált. Na mondom, itt mészárlás lesz. Tényleg rákészültem. Már láttam magam előtt, hogy Jon végre megoldotta a fél világ gondját, erre hazaér, és a saját házában a tesóit találja vérbe fagyva. Erre Sansa elkezdi sorolni a vádakat, én meg pillázok: milyen baromságokat hord ez itt össze? Aztán odaböki Kisujjnak, hogy bűnösnek vallja-e magát. Hát én fekvőhelyzetből pattantam fel tapsikolva! És aztán jött a "tárgyalás", aminek minden szava egy újabb elégtétel mindazért, amit ez a sz*rkeverő véghezvitt. Szépen lassan építették le, tudatták vele, hogy visszanyalt a fagyi. A végén, hogy a saját tőrével metszették el a torkát, már nem is számított, úgy lealázták a sárga földig.

 

Ütős volt, annyi szent, pedig fele annyira sem jelentős, mint a kis meeting. A három uralkodó találkozója, így is lehetne hívni. Megérkezik Jon, épp csak besétál. Megérkezik Cersei (hogydögölnemeg), kisebb hadsereggel, ez ám a bevonulás. Aztán jön Dany, sárkánnyal, Cersei már sárgul is, az ő belépóje lófütyi volt. Ja, hogy Dany késett? Nos, egy uralkodó mindig akkor érkezik, amikor érkeznie kell, sohasem előbb. Cersei jött túl korán. :P Aztán Euron beszólogat, komolyan, miért nem nyilazták le ott helyben? Oké, betett volna a meetingnek, de megadta volna az alaphangot. Mondjuk itt tetszett, hogy Cersei utasította rendre a kutyáját.

 

De persze előtte még volt egy óriás-tesó találkozó. Sandor mire célzott akkor, amikor azt mondta, hogy Gregor tudja, mi jön el érte? Ezt tudjuk?

 

Aztán hulla hopp! Előszaladt egy élőholt, és hirtelen mindenki de k*rvára elhitt mindent. Tetszett, ahogy Cersei picire összement, mondjuk én hagytam volna, hogy a hulla egészen odáig elszaladjon. Tudom-tudom, az is betett volna a meetingnek. De talán nem annyira, mint ahogy betett Cersei, aki naná, hogy megint követelésekkel bírt. Szerencsére Jon jó fiú maradt, hallgatott a far... eszére, és nem tagadta meg Dany-t, plusz nem tett hamis esküt. Kicsit hülye húzás volt, de hát őt így szeressük. Na, és ezután jött a másik momentum, amit nem bírtam fekve nézni.

 

Tyrion bement a legvérengzőbb emberhez, aki már kétszer meg akarta ölni. Találó megfogalmazás. Előtte a beszélgetés Jaime-vel is tetszetős volt, érezhetően a bátyus megbocsátott az kisöcsinek, és barátként váltak el - és szerintem hamarosan szövetségesek lesznek. De aztán a nagy találkozás Cersei és Tyrion között. Hát tényleg azt hittem, hogy kedvenc szereplőmnek itt a vége, a Hegy ketté hasítja Cersei parancsára. Vagy a bor mérgezett. Vagy akármi. Snitteként láttam újabb és újabb halálát Tyrionnak, mígnem rá nem jött Cersei titkára.

 

Jött is a meeting 2.0, Cersei szövetséget ajánlott. Én itt megborzongtam. Nem tudom, hogy jó vagy rossz értelemben, de ha ez a szörnyeteg akar szövetséget, akkor k*rva nagy baj van. Aztán persze jött a kopp, mert elhittem, hogy végre, egyszer abban a szánalmas (és túlságosan hosszúra nyúlt) életében végre helyesen döntött. Végre egy rövid időre félretette azt a büdös, önimádó, szemét, rohadt r*bancot, aki addig volt, és normális emberi lényként tesz... Hát nem, hogy fojtották volt bele a fürdővízbe... És ekkor már izgulhattam Jaime-ért is. A hülyéje végre rájött, hogy Cersei egy állat, akit jobb lenne menten lebökni, és amikor a Hegy útját állta, egyből eszembe jutottak Olenna szavai: ő fogja a vesztét okozni.

 

Szerencsére Cersei a másik testvérének is megkegyelmezett, de szerintem nem sokon múlt. Viszont ezzel az utolsó szerettét is elvesztette, nagyon helyes, rohadjon meg ott egyedül, ahol van. Olvadjon rá a vastrón, ha annyira kell neki.

 

Következő ütős jelenet, ahogy kiderül, Jon Snow valójában Aegon Targaryen, s mindez ez a szép monológ aláfestése volt annak, hogy hősünk a nagynénjével hancúrozik. Khm... oké, ennél a családnál ez annyira nem nagy ügy, csak kicsit gáz, hogy - tudatlanul - ugyanabba a hibába estek, mint ami elhülyítette a család egy részét. Oké, ha Dany-nek nem születik gyereke Jontól, ez nem lesz gond. Az viszont még gondot okozhat, hogy Jon az örökös, nem Dany, bár hősünket ismerve simán lemond Westerosról Dany javára. Vagy közösen uralkodnak. Vagy tossza meg a nyavalya, nem tudom. Ez okozhat még némi kalamajkát, bár a masírozó holtak mellett talán ez a probléma eltörpül.

 

Viszont Tyrion "kukkolása" nekem kicsit furcsa volt. Kettős, nem is, hármas érzésem támadt: vagy tudja, hogy kinek a sarja Jon, ezért nem helyesli. Vagy nem tudja, de alapból nem tetszik neki az ötlet, hogy egy Stark és egy Targaryen összefekszik (amúgy gyönyörű a párhuzam Jon és Dany valamint Rhaegar és Lyanna között), vagy csak a zöldszemű szörny pislogott ki a tekintetéből. Nem tudom eldönteni, melyik. Az utolsót talán kizárnám, ha nem lenen mindenki hajlamos kicsit belehabarodni Dany-be.

 

Még megemlíteném, hogy végre Theon tökei is leszálltak, legalábbis képletesen. Ideje volt már... Ebben az esetben nem tudom, hogy illő-e a "jobb később, mint soha" kifejezés, mert sok élet megmenekül, ha Theon kevesebbet töketlenkedik (mármint akkor, amikor még volt neki), de talán még kisül belőle valami jó. Akárhogy is, a kasztrálása most kifejezetten a hasznára vált. Lám, még Ramsy szadizmusának is volt valami haszna. :)

 

És aztán a végére maradt még egy kis akció. Nos, nem tudom, ki hogy van vele, de én a látottak tükrében abszolút elhiszem, hogy a hullák serege azért kóborolt éveken (évszázadokon? évezredeken?) keresztül körbe-körbe karikába északon, mert nem volt nekik nehézfegyverzetű légi egységük. Viserionnak is rá kellett repülnie párszor, hogy ledöntse a falat, de ha ehhez egy sárkány kell, akkor minden érthető. Sőt valahol ironikus, hogy ha Jon nem akarja annyira meggyőzni Westeros uralkodóit vagy önjelölt uralkodóit a hullahalom létezéséről, akkor Dany sem megy oda sárkánnyal és az Éjkirály még ezer éven át terelgethetné a holtakat ide-oda, mert a falon át nem jutna.

 

A zárókép meglehetősen baljóslatú lett, bekövetkezett az, amire hét éve vártunk. Megérkezett a Tél. Amúgy ez a gondolat nem is itt, hanem akkor ötlött fel bennem, amikor Jaime kilovaglásakor elkezdett szállingózni a hó. Eleve kicsit szimbólikusnak éreztem, hogy Jaime-vel az utolsó jó is elhagyta Királyvárat, másrészt, ha már ott is havazik, akkor a tél biztos megérkezett.

 

 

Eztán epekedve várom az utolsó évadot, ami azt hiszem, mozgalmas lesz. Ha csak 2019-ben jön... de ebbe bele sem merek gondolni. Ennyire nem húzhatják az emberek idegeit. De az fix, hogy a közeljövőben újranézem a sorozatot, mert látni akarom egyben, hogyan jutottak el hőseink arra a meetingre, ahol nagyjából senki sem kedvelt senkit. :)

 

Már elvileg a Skyrim is annak készült így nem meglepő a dolog (és érződik is rajta rendesen). Mindenesetre az alapok biztos megvannak, már csak elő kell keresni őket az archívumból.

Gyakorlatilag meg semmi köze a Skyrimnek a Game of Throneshoz, az a The Elder Scrolls 6. része, mindig is annak szánták. Az elején, 2006-ban sem merült fel még elméleti síkon sem, hogy a GoT adaptációja legyen.

 

Köszi. Nem azt írtam, hogy nincs, hanem hogy messze nincs arányban a termékek előfordulása a körülötte lévő hype-pal. Otthon ha bemegyek egy Sparba vagy Müllerbe SW cuccok garmadája jön szembe. Persze az SW erősebb brand, mint a GOT, de ahhoz képest mennyire felkapott az utóbbi világ szinten, szinte sehol semmi. De valszeg a "nem gyerekeknek szól" besorolás miatt. Pedig biztos sok 10-14 éves gyerek nézi amúgy.

Nem is írtam vagy gondoltam, hogy szerinted nincs is. ;) Viszont az, hogy a itthon Sparban vagy Müllerben nincs ilyen, az idehaza nem csoda. Ezek sajnos nem jutnak el hozzánk. Vegyük a Star Treket, fénykorában popularitásában majdnem felért a Star Warshoz, tényleg volt hozzá ezermillió cucc merchandise-ban, és még 2009-ben, amikor visszatért a moziba, még akkor is kiadtak Star Trekes kotont is. Csak hozzánk mindez nem jut el. Lehet, hogy ha az USA-ban térnénk be a Spar ottani megfelelőjébe, azért csak-csak látnánk Tommenes Redbullt vagy Theonos WC papírt. :D

Meg sajnos, hazánkban a mai napig nem kap akkora figyelmet egy sorozat, mint egy mozifilm. Erre is jó példa a Trek. Ha egy X-szárnyút akarok venni, betérek az első boltba és öt különféle X-szárnyút vehetek. Ha Enterprise-t, Amazon, Ebay, azaz rendelés külföldről. De mondjuk a GoT is jó példa rá. Hiába populáris idehaza is, max. a Holdfény és társai használják ki.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

 

Sandor mire célzott akkor, amikor azt mondta, hogy Gregor tudja, mi jön el érte? Ezt tudjuk?

 

 

Hát majd nem más, mint a Véreb fogja lezárni a Hegy történetét ;)

 

 

Gyakorlatilag meg semmi köze a Skyrimnek a Game of Throneshoz, az a The Elder Scrolls 6. része, mindig is annak szánták. Az elején, 2006-ban sem merült fel még elméleti síkon sem, hogy a GoT adaptációja legyen.

A Bethesdát anno megkeresték, hogy ők készítsék el a Tűz és Jég dalának játékváltozatát. Ezt végül elutasították, és a saját fantasy világukat bővítették (a Skyrim amúgy az 5. és nem a 6. rész ;) ), de szerintem a Skyrimon nagyon érződik, hogy azok fektették le a világ alapjait, akiket anno megkértek, hogy gondolkozzanak a ASoIaF adaptálásán is. Eleve a sárkányok először ebben a játékban kaptak komolyabb szerepet. Maga a régió is hangulatában Északra hajaz, ahogy a polgárháborús környezet is. Ezzel nem azt mondom, hogy a GoT ihlette a Skyrimet, de az alap dizájn megalkotásánál érződnek párhuzamok.

Szerkesztve: - Nabopolasszar
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csodálatos epizód volt :) A többit Dzséjt leírta, annyit tennék hozzá,

 

hogy szerintem is a Véreb fog eljönni a tesóért. Tyrionnál nekem egyből a zöldszemű szörnyeteg ugrott be a kukkolásról.

Na de hogy Brannek eszébe sem jutott Lyanna sztorijának jobban utána nézni, eh... Az a zene közben nagyon szép volt, szerintem Jon témája mellett a sorozat legjobbja.

És hát igen, Robert lázadása okafogyottá vált utólag is.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Sajnos nekem meg kell várnom a lányomat, aki ma nincs itthon, és mindig együtt nézzük. :( Így csak holnap lesz GoT nézés. De szuper, hogy ilyen jókat írtok róla! :)

Megnézhetted volna egyedül is, aztán meg együtt. :)

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Könvyes Sárkányok tánca spoiler + évadzáró utalás

 

 

Vajon Martin miért erőltette a könyvbe a Golden Companyval menetelő Aegon -t? Neki lesz szerepe az utolsó évadban? Vagy teljesen kihagyják a sorozatból?

Ezek után a WoW-ban vajon milyen konfliktus lesz ő közte és Jon között? Bocsánat Aegon vs Aegon között :)

 

 

 

Bomarr, esetleg? :)

Szerkesztve: - JakeSully
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

GoT évadzárójával kapcsolatban találtam egy-egy megmosolygató kommentet a YouTube -on. :D

 

Sam: We need to send a raven to Jon before he fucks his aunt.

Bran: It's too late.

Sam. How do you kno...?

Bran: It was beautiful.

 

Tormund: How many queens are there?

Jon: Two

Tormund: and you need to convince the one who fucks her brother? Or the one who fucks her nephew?

 

Season 8 Episode 1:

Jon: Bran I can't believe your alive!

Bran: I saw you that night, you were beautiful, making love to your aunt.

 

Jon: "Umm, Lyanna is dead, bro."

 

Bran: "Please don't put that image in my head. Banging your aunt was haunting enough."

 

 

Szerkesztve: - Bence1997
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A hetedik részről és úgy általánosságban az évadról:

 

 

 

Ami kifejezetten tetszett ebben az epizódban, hogy nagyobb hansúlyt fektettek a karakterek közötti interakciókra, mint korábban az évad során. Volt itt intrika, átverés, nagy leleplezés és összességében azt kaptam, amit vártam.

Cersei és Dany találkozója jól sikerült, bár az elején tartottam tőle, hogy Cersei túl könnyen belemegy a játékba és Euron is csalódást keltő volt (mondjuk ő úgy egészében mindenképpen csalódás volt, hogy úgy harangozták be, mint aki badassebb még Ramsaynél is... hát nálam meg se közelítette, de a szinészt elfogadtam a végére, pedig az elején ő is zavaró volt). Egyrészt az, hogy Cerseit valahogy próbálják közelebb hozni a nézőkhöz azáltal, hogy ő is belemegy az egyezségbe az nem tetszett, másrészt valahogy túl könnyen elfogadta a Mások jelentette veszélyt, én őbelőle még azt is inkább kinézném, hogy a lehetetlent kísértve megpróbálja felhasználni a holtakat is, csak azért, hogy az ellenségeit legyőzze és egyértelműen az az érzésem volt vele kapcsolatban, hogy ő lesz a széria igazi főgonosza. Legalábbis abban az értelemben mindenképpen, hogy az Éjkirály, ha tényleg nincs mögötte plusz misztikum, hanem tényleg ő is, meg a serege is egyszerűen csak a halált jelképezi, ami érzelemmentesen, nem gonoszságból csak úgy természetéből fakadóan eljön az élőkért... akkor őt nem érezném olyan igazi főgonosznak, hanem inkább egy hús-vér karaktert, akit sokkal inkább lehet utálni és élettel telibb is... azon se lennék meglepődve, ha az Éjkirályt nem hamarabb nyírnák e ki majd a záróévadban, mint Cerseit. Szóval ezért is tetszett a pálfordulása és önmagában az a jelenet is, amikor ezt közölte Jaimevel, ott egy pillanatra tényleg felmerült bennem, hogy megöleti, de sajnos nem így történt. Ezt nem azért mondom, mert ne bírnám Jaimet, hanem, mert az egy igazi kemény, váratlan húzás lett volna, ha ezt meglépik és nem csak azon csavarnak egyet, hogy Cersei kihátrál az egyezségből és Euronnal, meg az essosi zsoldosokkal akar sikert elérni. Egy ilyen karakter, mint Jaime váratlan kiírása a régi GoT-t juttatta volna eszembe, ahol ezt simán meg lehetett húzni, most úgy érzem, hogy egy olyan fázisában van a sorozat, ahol már jelentősebb figurákat nem húznak ki (csak jelentéktelenebbeket - mondjuk Thoros, vagy már kifáradt karaktereket, mint Kisujj). Igazából Jaime halála nem járult volna, hozzá a nagy egészhez, de Cersei totális főgonosszá válásának útján egy komoly lépcsőfok lehetett volna, ahhoz tudnám ezt hasonlítani, mint amikor Kylo megöli Hant, hogy elvágja a jósághoz fűződő kötelékét (ha már SW fórumon vagyunk). Úgy, hogy se Tyrionnak, se Jaimenek nem csapott oda, csak üres fenyegetésként tűnt az egész, hogy Tyrion mennyire be van tojva mikor bemegy hozzá. Mondjuk olvastam egy érdekes teóriát arról, hogy - ugye azt nem láttuk teljes egészében, ahogy Tyrion megdumálta Cerseit - Tyrion valójában úgy győzte meg Cerseit, hogy odaígérte a trónt az örökösének, mert Danynek nem lehet gyereke, így a Lannister ház, a családjuk jövője, amiről Cersei beszélt neki biztosítva lenne...

 

Kisujjal kapcsolatban az történt, amit néhány hete prognosztizáltam, volt még egy nagy dobása és utána ennyi volt. Valahol sajnáltam, hogy így ért véget, mert ő az egyik ikonikus alakja volt annak az időszaknak (a korai évadok) amiért én megszerettem ezt a sorozatot. Mint mondtam megváltozott a széria, közeleg a végjáték és itt már neki nem volt helye, úgy hogy a nagy fenyegetésről, a Másokról gyakorlatilag tudomást sem vett, ő csak játszotta tovább a kis játékait, de most már összefésülik a szálakat, a két fő konfilktus (az élők vs holtak, illetve az ezután megmaradtak vs Cersei) mellett is lesznek majd még érdkességek (Dany és Jon között is lehet ellentét a Targaryen örökség miatt) és ebbe már nem fért bele még egy ilyen időhúzó, bagatell szál, hogy a Stark lányok egymással marakodnak. Szóval neki meg volt pecsételve a sorsa. Sansa viszont szimpatikus volt, hogy azután, hogy az előző évadban egy nagyot előrelépett, itt úgy éreztem kicsit, hogy egy helyben toporog, de aztán rámcáfolt és tényleg fejlődött, illetve Aryával is jól kiegészítik egymást. Bran viszont nagy csalódás, mondjuk logikailag megértem, hogy őt jegelték mivel eléggé OP ezekkel a képességekkel, de akkor is, kvázi olyan volt, mint valami öregember, akit betolnak az árnyékba, ott elszunyókál, aztán ott felejtik. Ez a jelenet a végén meg Sammel, nálam az évad egyik leggyengébbje volt. Itt is azt éreztem, amit már az előző részben is, hogy nem elsősorban egymással kommunikálnak a szereplők, hanem inkább kifelé nekem akarnak mindenáron elmondani valamit, még akkor is, ha az a beszélgetés nem annyira tűnik életszerűnek. Bran ott vagánykodik, hogy mindent hall, mindent lát, mindenhol ott tud lenni és akkor megjelenik Sam (akinek az egész történetszála kissé időhúzó jellegű volt ebben az évadban) és ő teszi fel az i-re a pontot, hogy valójában Jon, akarom mondani Aegon a törvényes uralkodó. Mondjuk nem tudom Samnek mennyire van még helye a sorozatban, azon túl, hogy Kisujjal szemben ő egy kedvelhető karakter, szerintem úgy, hogy Bran ilyen nagy spíler, kissé Sam már felesleges, bár egyfajta mediátori szerepet el tudok képzelni a többiek és Bran között, mert azért a Háromszemű Holló kissé nehéz eset.

 

A falon túl, az Éjkirály és a sárkány kettősével kapcsolatban gondolkodtam egy kicsit Bomarr elméletén. A sárkány láthatóan nagy erősítés volt, mondjuk az kérdés, hogy semmiképpen nem tudtak volna átjönni a Falon, vagy inkább mellette (az évszakokhoz igazodva, kivárták ezt a nagynak és keménynek ígérkező telet, amikor esetleg olyan hideg lesz, hogy befagynak a tengerek és meg tudják kerülni a Falat a jégen át, vagy egyébként az is érdekes, hogy tudnak-e valami befolyással lenni az évszakokra, hogy mondjuk ez a tél azért ilyen kifejezetten kemény, mert közben jönnek a Mások is és ugyan nem ők indukálják, de valahogy mégis katalizálják a folyamatot), mert ha nem, akkor tényleg arra várhattak, hogy egy ilyen lehetőség az ölükbe hulljon. Viszont az valahogy nem tűnik nekem életszerűnek, hogy csak úgy tudatlanul évszázadokon át bolyonganak ott kint az örök tél földjén, úgy hogy nem tudnak semmiről. Akkor adná magát, hogyha a vezérük az Éjkirály tényleg zöldlátó és tudta előre, hogy ez a lehetőség az ölébe hullhat, akkor tudatosan készült erre az alkalomra. Mondjuk a könyvekből úgy emlékszem, hogy a zöldlátók eredetileg az Erdő Gyermekei közül kerültek ki és én azt feltételezném, hogy az emberek csak a Gyermekek és az Elsők közötti háborút lezáró békekötés után sajátíthatták el ezt a tudást, pont a Gyermekektől. A sorozatban az Éjkirályt viszont pont akkor alkotják meg, amikor az a háború még javában zajlik, tehát én azt feltételezném, hogy akkoriban az emberek között még nem voltak zöldlátók, így inne megközelítve az Éjkirály sem az (bár meg lehetne akár azzal is magyarázni, hogy amikor átílakították a manust, akkor a varázslat hatására tett szert ezekre a képességekre).

A másik dolog a Másokról, meg erről az egészről, hogy miért pont most vonulnak, meg honnan tudták, hogy tudnak sárkányt szerezni és átkelni a Falon. A misztikumnak, illetve a természet fölötti erőknek is szerepe lehet ebben, tehát abban, hogy ez az az időszak, amikor hosszú idő után újra vannak sárkányok, Azor Ahai (Jon/Aegon) és a Mások is ezért most indulnak útnak és a háttérben tényleg a Lord of Light és a Great Other mozgatja a szálakat. Mondjuk arról nem vagyok meggyőződve, hogy ennyire belemennek a misztikumba, hogy tisztán a természetfölötti erők harcát lássuk, hanem egyszerűen csak az eszközöt között (Mások vs emberek) dől el a harc, a végén meg a misztikusok úgy magyarázzák, hogy hát a Tűz Ura erősebb volt.

 

Összességében az évadról annyit, hogy ugyan egyes epizódokat kimazsolázva lenne, ami nálam a Top 10-be simán, de olyan is akadna, ami a Top 5-be is beférne úgy en bloc a sorozatot tekintve, viszont maga ez az évad, így ebben a formában nem lesz a kedvencem. Számomra túl gyors, túl pörgős volt és túl sok mindent tettek bele ebbe rövidített szezonba. Lehet csak a nosztalgia mondatja velem, de a régebbi évadok időkezelését, lasúbb építkezését, jobban megírt párbeszédeit és karakterorientáltabb narratíváját jobban szerettem. Itt sokszor éreztem azt, hogy csak úgy történnek az esmények, hogy tudjuk le, essünk túl ezen is, mert már közeledik a végjáték és nincs nagyon idő. Azzal együtt, hogy ez csak egyfajta felvezetése volt a komolyabb konfliktusoknak, így is annyi minden történt benne (6 év után végre Dany Westerosra ér, végre találkozik Jon és Dany, végre láthatunk sákrányt igazi csatában, végre nem csak az északiak a többiek is találkoznak a holtakkal, az Éjkirály leterít egy sárkányt, lebontja a Fal egy részét, végre találkozik Dany és Cersei, közbe volt egy Stark családegyesítés is, meg egy háború Westeroson), hogy én erre nem 7 epizódot szántam volna, inkább lehett volna 8 évad is és két 10-es etapban adagolják a végjátékot.

A záróévadban szívesen látnám, hogy lesz valami fordulat a végén és nem csak annyi, hogy lenyomják az Éjkirályt, meg Cerseit, hanem komolyabb szereplők is. Mondjuk Jon feláldozhatná magát az Éjkirállyal vívott csatában (számomra ő a legszimpatikusabb uralkodójelölt - mármint Jon - de szerintem pont ezért nem ő lesz a király) és Bran képességeit is rendesen kiaknázzák a Mások ellen. Abban még nagyon reménykedek, hogy nem igazolódik be az a teória, hogy valójában Bran mozgatja a háttérből az összes szálat, az rendesen hazavágná számomra ez egész sorozatot és a vége után nem tudnék ugyanúgy nézni az egész szériára (mint a HIMYM-esetében).

Egyékbént a legutóbbi epizód címe is beszédes, hogyha majd Jon meglovagolja Rhaegalt és ott lesz neki Szellem is, akkor megvan a sárkány is, meg a farkas is. :D

 

 

 

Könvyes Sárkányok tánca spoiler + évadzáró utalás

 

 

Vajon Martin miért erőltette a könyvbe a Golden Companyval menetelő Aegon -t? Neki lesz szerepe az utolsó évadban? Vagy teljesen kihagyják a sorozatból?

Ezek után a WoW-ban vajon milyen konfliktus lesz ő közte és Jon között? Bocsánat Aegon vs Aegon között :)

 

 

 

 

Van egy olyan teória, hogy az az Aegon valójában nem igazi Targaryen, hanem egy Blackfyre.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Wilde, az évadokat illetően már kicsit korábban arra jutottam, hogy bármit lássunk ebben az évadban, a csúcs számomra a 6. Ezt még most is tartom, de persze változhat az No.1 később :) Majd leülepszik, aztán egy újranézés eldönti.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szóval a GOT világát is elérte egyfajta globális felmelegedés és ezért olvadtak ki a Mások? :) Vagy vajon mitől indult meg újra? Eleve gondolom sok éve kiolvadhattak már, ha ennyien vannak (Craster csecsemői + fel is kell nőniük) nem beszélve a holtak seregének létszámáról.

Az egész Trónok harca világát egyfajta kiszámithatatlan ciklikusság jellemzi: a varázslat hol eltűnik a világból hol visszatér. A körforgás oka egyelőre egy nagy feloldatlan rejtély. A készitők azt mondták, hogy a sorozat végén lesz még egy nagy csavar amit még Martin árult el nekik és kb. annyira meglepte őket mint Hodor nevének az eredete. Én nagyon remélem hogy ebből kiderülnek a háttérben álló okok.

Ami biztos, hogy amikor a sorozat kezdődik épp egy olyan kor küszöbén állunk amikor a varázslat kezd visszatérni a világba és ez kapcsolatban állhat a Mások visszatérésével. Mindehhez még annyit, hogy a sorozatban rengeteg vallást láttunk de eddig csak egyetlen volt ami igazinak tűnt: a Tűz istene úgy tűnik tényleg létezik. Legalábbis valami tényleg visszahozta Havas Jont és Bericet a halálból. A vörös papok és papnők azt állítják, hogy két nagy isten létezik: R'hllor, a fény és az élet ura és a Nagy Más, a halál és a jég istene. Ezek ketten pedig állandó harcban állnak egymással. Nos azt már tudjuk hogy R'hllor valószinüleg létezik. Nem biztos, hogy pont olyan mint ahogy a papok lefestik, de valami van: egy természetfölötti erő látomásokat ad az embereknek, Melisandre-t megajándékozta egy démon babával (emiatt mondjuk gyanús hogy nem annyira jóságos mint a PR-ja lefesti) és visszahozta Havas Jont az életbe. A kérdés, hogy akkor a Nagy Más is létezik? Mert ha igen akkor neki köze lehet ahhoz, hogy a halottak serege épp most tér vissza a színre.

A Fény Ura rég volt ilyen erős mint most: ennyi csoda régóta nem történt a világban. De lehet hogy ez igaz a Nagy Másra is: talán ő is sokkal erősebbé vált és talán ez kellett ahhoz hogy a Mások visszatérjenek a több ezer éves álmukból. De mindez persze csak ötletelés.

 

Könvyes Sárkányok tánca spoiler + évadzáró utalás

 

 

Vajon Martin miért erőltette a könyvbe a Golden Companyval menetelő Aegon -t? Neki lesz szerepe az utolsó évadban? Vagy teljesen kihagyják a sorozatból?

Ezek után a WoW-ban vajon milyen konfliktus lesz ő közte és Jon között? Bocsánat Aegon vs Aegon között :)

 

 

 

Teljesen kihagyták a sorozatból. Annak az Aegonnak valószinüleg nem Jonnal hanem Dany-vel lesz komoly konfliktusa. Elvileg a Sárkányok tánca címet is azért adta Martin az ötödik könyvnek mert már abban a részben beakarta mutatni a kettejük harcát csak aztán még a közelébe se ért a dolognak. Viszont annak személy szerint örülök, hogy az Arany Kompánia belekerül a sorozatba. Cersei itt az évadfináléban harci elefántokat is emlegetett....

 

 

 

Most akkor Jamie ott hagyta királyvárat és beáll az északiakhoz? Az érdekes lenne.

 

 

Igen, Jaime Északra megy! Nagyon vártam már hogy végre lelépjen az "asszony" mellől :) A könyvekben egyébként már a negyedik kötetben maga mögött hagyja Cerseit. Ez olyasmi amivel a showrunnerek még adósak voltak.

 

 

 

 

Akkor adná magát, hogyha a vezérük az Éjkirály tényleg zöldlátó és tudta előre, hogy ez a lehetőség az ölébe hullhat, akkor tudatosan készült erre az alkalomra. Mondjuk a könyvekből úgy emlékszem, hogy a zöldlátók eredetileg az Erdő Gyermekei közül kerültek ki és én azt feltételezném, hogy az emberek csak a Gyermekek és az Elsők közötti háborút lezáró békekötés után sajátíthatták el ezt a tudást, pont a Gyermekektől. A sorozatban az Éjkirályt viszont pont akkor alkotják meg, amikor az a háború még javában zajlik, tehát én azt feltételezném, hogy akkoriban az emberek között még nem voltak zöldlátók, így inne megközelítve az Éjkirály sem az (bár meg lehetne akár azzal is magyarázni, hogy amikor átílakították a manust, akkor a varázslat hatására tett szert ezekre a képességekre).

A zöldlátás nem tudás hanem képesség. Azzal születni kell. Az lehet, hogy az Éjkirállyá változtatott ember nem volt kiokitva rá hogy miként használja a képességeit, de ettől még lehetett nagy zöldlátó, legalábbis a potenciál meglehetett benne. Hogy hol és mennyi zöldlátó születik a jelek szerint attól függ hogy épp milyen erős a varázslat a világban. A sorozat idején például zöldlátók nagyrészt a Falon túl élnek. Az Erdő gyermekei és az emberek háborúja idején azonban más lehetett a felállás: hisz az Erdő gyermekei egy komplett kontinens képét is áttudták rajzolni. Bizonyára ekkoriban az emberek között viszonylag sok zöldlátó született.

 

Magáról az évadról:

 

Bár valóban gyorsabb volt egyáltalán nem érzem úgy hogy kevésbé lett volna karakter-orientált mint a korábbi évadok, sőt! Pont azért mert sokkal kevesebb volt a történeti szál többi idő jutott a fontosabb figurákra. Tyrion például az ötös évadban alig pár jelenetfoszlányt kap: néha ránézünk hogy épp hol tart Varyssal vagy utána Jorah-val a Meereenbe tartó úton, de pár perces kis jeleneteknél többet nem kapunk. A hatos évadban meg teljesen parkolópályán van mert próbálja megoldani egy olyan város problémáit, amelynek a sorsa senkit nem érdekel. Itt viszont egy rahedli jelenetet kapott. És nem csak ő. Mig régen külön kuriozum volt ha egy szálra egyetlen részen belül többször is ránéztünk itt most ez lett az általános. És bár volt amit elnagyoltan dolgoztak fel, amikor valami időt kivánt akkor azt megadták neki: tipikusan ilyen Jon és Dany találkozása, ami a fel és levezetésekkel együtt egy igen tetemes részét foglalta el a harmadik résznek.

 

 

Jóslásom a következő évad végére (semmit nem tudok róla úgyhogy csak azért teszem spoiler mögé mert még páran nem látták az utsó részt)

 

 

Szerintem Westerosnak nem lesz többé uralkodója. Ha azzal ér véget hogy valakit királynak vagy királynőnek választanak akkor nincs igazi zárás, hisz láttuk hogy még a jószándékú uralkodók is óriási hibákat tudnak véteni (lásd Dany-t Meereenben). És ha véletlenül mégis baromi jól végzik a dolgukat akkor máris jön az a probléma amit Tyrion vet fel a hatos részben: az öröklést még mindig ellehet cseszni. Bármilyen jó legyen egy király vagy királynő semmi biztositék rá, hogy az utóda nem lesz tragikusan rossz. Az a baj hogyha megmarad a Vastrón akkor azafajta "trónok harca" amit évadokon át követtünk nem ér véget és épp ezért az egész üvöltene egy folytatás után. Szerintem az lenne a méltó befejezés ha Westeros újra különálló királyságokra oszlana. Nyilván a politikai kavarások folytatódnának, de ez már egy eredendően más világ lenne mint amit megismertünk és érthető lenne hogy miért itt tesszük ki a pontot a történet végére: hisz egy nagy korszak végleg lezárult. A Mások legyőzése ehhez nem elég, hisz a Másoknak egész mostanáig a szereplők túlnyomó többsége még a létezéséről se tudott. Bár ők a főellenség, nem ők voltak a történések fő mozgatórugói. Az sokkal inkább a Vastrónért való harc volt. Amugy pedig, egy biztos: valaki lefogja rombolni a Vörös Erődöt és vele a tróntermet. Ezt a képet kétszer is láttuk. Egyszer Dany egyszer pedig Bran látomásában:

 

HOTU.jpg

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

 

 

Igen, Jaime Északra megy! Nagyon vártam már hogy végre lelépjen az "asszony" mellől :) A könyvekben egyébként már a negyedik kötetben maga mögött hagyja Cerseit. Ez olyasmi amivel a showrunnerek még adósak voltak.

 

 

Akkor már az is tudvalévő a könyvekből, hogy mi lesz vele az Északiak között? :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Akkor már az is tudvalévő a könyvekből, hogy mi lesz vele az Északiak között? :)

 

Még egyelőre nem. A könyvekben csak annyi történt, hogy...

 

...találkozott Brienne-el meg a Lobogó Nélküli Testvériséggel. Hogy hogyan tovább azt nem tudni

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Bomarr, te látsz reális esélyt arra, hogy

 

könyves spoiler

 

zombi Catelyn visszatér?....

teljesen kihagyták eddig a sorozatból, holott Martin a könyvekben szerepelteti.

bbcdc14dc502e172d694e73195e6280d--catelyn-stark-game-of-thrones-art.jpg

 

 

Kizárt. Martin szerepelteti a könyvekben, de mióta felbukkant a harmadik könyv végén semmit nem csinált. Egyszer úgy tűnt hogy felakasztja Brienne-t, de aztán kiderült, hogy Brienne él. És ennyi. Martin nyilatkozata alapján Lady Stoneheart-ot azért dobta be a sztoriba, mert sose tetszett neki az ahogy a Gyűrűk Urában Gandalf sokkal erősebben tér vissza a halálból. Neki tetszett a gondolat hogyha valaki kicselezi a sorsot, akkor inkább gyengébb lesz és ki lesz fordulva magából (Catelyn ráadásul egy átvágott nyakú vizihulla volt mielőtt feléledt). Nagyon úgy tűnik hogy amikor Martin leült a showrunnerekkel még nem találta ki hogy hosszútávon mit kezd Catelynnel, ezért a sorozatkészitők bele se irták. Eleve el is vett volna a Vörös Nász drámájából meg karakterből és lezárásra váró történeti szálakból igy is van elég.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csak ma éjjel néztem meg. Imádtam minden percét, a megírt párbeszédek végre a sorozat korai évadait idézték, és egyáltalán nem hiányoltam az akciókat (bár a legvégén abból is kaptunk egy irdatlanul látványosat)

 

 

Gondoljunk bele, mekkora lélektani hatása van annak, hogy a Fal sokezeréves funkciójának betöltése után leomlik. Mindössze percek alatt, mégis nagy horderejű esemény.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Meglovagolva a hullámot, írtam egy évadkritikát. :)

Szép összefoglaló. :) A kritikusabb pontokkal is nagyjából egyetértek, hozzátéve, hogy ezzel együtt is nekem jelenleg a 3-4-es után ez lett a harmadik kedvenc évadom. :) A leegyszerűsítéseket simán megbocsátom.

 

 

Csak ma éjjel néztem meg. Imádtam minden percét, a megírt párbeszédek végre a sorozat korai évadait idézték, és egyáltalán nem hiányoltam az akciókat (bár a legvégén abból is kaptunk egy irdatlanul látványosat)

A párbeszédek remekbe szabottak voltak az egész évadban. :)
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én most hétvégén néztem meg egyben, és nekem is tetszett az új évad. Mozgalmas és nem kevésbé érdekes 6 rész vár ránk, annyi biztos. :)

 

Ami nekem nem volt egyértelmű a fináléban, de lehet, hogy ti tudjátok rá a választ...

 

...Viserion tűzzel árasztotta el a Falat? Az omlás miatt ez lenne logikus, plusz a kék színt leszámítva (ami gondolom, a Mások mágiájának sajátossága) ugyanolyannak tűnt, mint a "hagyományos" tűz. Viszont utánaolvastam a jégsárkányoknak (bár nem tudom, Viserion annak minősül-e), és azt írják, hogy lényegében a normál sárkányok ellentétei. Tehát, tűz helyett jeges lehelet, fagyasztás, stb. A kék szín és a Mások/Lidércek kapcsán előbb asszociálok a hidegre. Az is ott van, hogy a Mások és Lidércek elpusztíthatók a tűzzel. Ezek után fura, hogy Viserionnak nem lesz baja tőle, annak ellenére, hogy sárkány.

Egyébként a Fal kapcsán mintha azt mondták volna anno, hogy nem csak fizikai akadályként szolgál, de mágikus védelemmel is rendelkezik a Mások ellen. Ehhez képest elég lazán átmasírozott a sereg. :hmm:

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem a tűz és jég dala világában alapvetően 2 féle varázslat van: a Fény Uráé, és a nagy másiké. A sárkányok, a valyriai acél, a vörös papok stb. a Fény urának varázslatát használják, amíg a mások és a wargok meg a zöldlátók a másikét.

A Falat valószínűleg a mások varázslata ellen ruházták fel, és az Éjkirály magában nem sokat tehetett volna ellene. Azonban Viserion alapból a Fény Urának mágikus teremtménye volt, lehet hogy az ilyen fajta varázslat ellen nem ruházták fel a Falat.

 

Amúgy Viserion nem jégsárkány, hanem zombi sárkány. Ugyanúgy tüzet köp, csak a színe változott meg. A tűz színe néha amúgy is szokott változni: pl. a könyvekben Hódító Aegon sárkánya Balerion fekete tüzet okádott

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.